Scrisoare deschisa adresata directorului „Timpul”, Constantin Tanase

Scrisoare deschisă adresată directorului „Timpul”, Constantin Tănase

Domnule Constantin Tănase,

Numele meu este Vitalie Nistrean, am 21 de ani şi sunt student, în anul 2 la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat. Dacă numele meu nu vă spune nimic este pentru că nu sunt o persoană publică şi nu am avut timpul necesar să mă afirm în politică. Poate vi se vor părea complet neînsemnate rândurile pe care am dorit să vi le scriu. Poate o să consideraţi că mai importante sunt vorbele liderilor de partid, decât gândurile unui tânăr obişnuit al Moldovei.
Am decis să vă scriu pentru că am trăit o mare dezamăgire în ceea ce priveşte ziarul pe care îl conduceţi. De la începutul acestei campanii, am participat zi de zi, alături de colegii mei din MAE, la toate acţiunile demarate de partidul al cărui membru mă mândresc că sunt. Nu mi-am imaginat însă niciodată că ziarul dumneavoastră, pe care îl citeam în fiecare zi şi îl respectam pentru opiniile sale profund anticomuniste, se va comporta asemenea „Moldovei Suverane” a PCRM.

Domnule Constantin Tănase,

Nu am eu căderea de a vă judeca sau de a face analize despre politica editorială pe care o impuneţi, dar ştiu că ceea ce aţi făcut este nedrept şi nedemocratic. Şi mai ştiu că nu sunt singurul care simte aşa. Nu înţeleg de ce preferaţi să vă comportaţi precum cei pe care îi criticaţi şi care au pus pumnul în gură partidelor domocratice. Pot înţelege că partidul din care fac parte a început să deranjeze formaţiunile pe care le sprijiniţi în aceste alegeri şi că mesajul său profund anticomunist şi anticorupţie nu pică bine unor partide parcă prea obosite să mai aibă idealuri.
Pot înţelege că există anumite interese politice care guvernează gazeta dumneavoastră. Pot înţelege chiar şi faptul că aşa se întâmplă peste tot în lume. Ceea ce nu pot accepta şi mă revoltă sincer – poate datorită naivităţii vârstei – este cenzura. Indiferent unde se manifestă. Aţi spus că aţi luat decizia să nu publicaţi mesajele MAE pentru că suferiseră modificări, faţă de varianta aprobată. Vin şi vă întreb, domnule Tănase, de ce nu aţi publicat varianta iniţială asupra căreia susţineţi că aţi fost de acord? Sunt întrebări retorice, evident.
Aş vrea să vă mai spun ceva, cu riscul de a vă supăra şi mai tare. MAE este o formaţiune tânără, nu la fel de consacrată în spaţiul politic ca alte partide. Reacţia oamenilor pe stradă faţă de MAE mă face să cred că partidul în care eu şi mulţi oameni din Republica Moldova ne-am pus speranţele va obţine un rezultat cu mult peste aşteptările şi dorinţele dumneavoastră.

Domnule Constantin Tănase,

Nu este frumos ce faceţi. Eu şi mulţi tineri am fost dezamăgiţi de modul în care vă implicaţi în această campanie, favorizând partidele proeuropene consacrate, în defavoarea celor noi care vin cu un suflu proaspăt, în lupta împotriva comunismului. MAE este singurul partid din Republica Moldova care a garantat în scris că nu va colabora cu PCRM şi acoliţii acestuia. Nu am deloc sentimentul că partidele pe care le sprijiniţi vor avea aceeaşi atitudine dacă se vor vedea cu sacii în căruţă după alegeri. Nu am deloc siguranţa că o nouă trădare a idealurilor noastre nu va apărea din partea partidelor pe care le susţineţi.
Până atunci, domnule Tănase, vă rog – în numele unui tînăr care vrea să trăiască într-o ţară liberă – să nu vă comportaţi precum cei pe care îi detestăm pentru intoleranţă şi totalitarism. Pentru că altfel anulaţi diferenţele care cred că există, totuşi, între „Timpul” şi „Moldova Suverană”.
Puteţi să ne criticaţi şi să aruncaţi în continuare umbre de îndoială asupra partidului nostru, chiar dacă nu aveţi argumente. Puteţi să sprijiniţi în continuare ce partide vă plac. Dar nu ne luaţi libertatea de a ne exprima.
Nu mă aştept să-mi publicaţi scrisoarea, pentru că e nevoie de mai multă tărie de caracter să îţi asumi cu demnitate criticile. Dar vreau să ştiţi şi dumneavoastră că tinerii care au protestat în faţa ziarului pe care îl conduceţi nu sunt comandouri nici de politicieni şi nici de gazetari, cum se poartă pe la noi. Sunt studenţi simpli şi oneşti care mai speră în libertatea Moldovei, care mai speră în eliminarea comunismului. Aceşti tineri au principii solide însă şi nu vor accepta să schimbe politicienii corupţi ai comuniştilor cu cei corupţi ai dreptei.
Vreau să cred că nepublicarea machetei este doar un incident şi că nu aţi cumpănit îndeajuns şi nu o meteahnă rămasă de pe timpuri. Vreau să cred că publicaţiile de dreapta, precum a dumneavoastră, respectă deontologia profesională. Vreau să cred că a venit Timpul să scăpăm de corupţii din toate partidele.

În speranţa că nu v-am plictisit prea tare,

Cu respect,

Vitalie Nistrean

Comentarii

Lasă un răspuns