Se impune un Bloc Liberal, ca motor de integrare intraromaneasca intr-un Bloc European

 

 

Comunicat de presă

Pe 7 august a avut loc şedinţa Biroului Permanent Central al PNL, la care au participat şi alţi reprezentanţi ai Platformei ”Consiliul Unirii”.

Primul subiect luat în dezbatere a fost legat de provocările, stereotipurile şi manipulările folosite la adresa unioniştilor, care vor candida la parlamentare pe lista naţional-liberală, precum şi identificarea sloganului, a mesajelor de campanie.

Cei prezenţi au constatat reacţia pozitivă a societăţii la propunerea PNL privind crearea unui Bloc European, în special în contextul pericolelor şi riscurilor din Est pentru traseul european, proromânesc al Republicii Moldova.

S-a acceptat, în unanimitate, oportunitatea mesajului electoral ce ar putea fi concentrat în expresia ”Împreună – spre Unirea din 2018”, fapt pentru care Parlamentul, ales în toamnă, va trebui să fie şi proromânesc, nu doar proeuropean, fără un puternic element naţional, fapt ce semnifică, de fapt, o identitate prorusească a Legislativului de pînă acum. Parlamentul viitor nu va fi funcţional dacă nu va fi acolo ideea unionistă.

Pentru aceasta, PNL, care are în program militarea pentru crearea unui pol liberal în al doilea stat românesc, propune, în primul rînd, partidelor liberale, crearea unui Bloc Liberal.

Un Bloc Liberal ar fi ”motorul integrării intraromâneşti” rapide într-un Bloc European. Pentru aceasta se impune o voinţă politică responsabilă, în vederea desfăşurării unei mese rotunde a partidelor ce au în titulatură cuvîntul ”liberal”, precum şi a celor ce nu îl au, dar se identifică drept formaţiuni liberale. Ar fi binevenite la dezbatere entităţile civice care au demonstrat activism proromânesc şi proeuropean în ultimii ani.

În şedinţă s-a subliniat dorinţa clară a electoratului naţional de a vedea o coagulare a partidelor politice NE-proruseşti, ce ar putea fi sprijinite de respectivul segment din societatea civilă.

Acest fapt, în opinia BPC, ar preveni dispersarea voturilor, atacurile reciproce distructive, revanşa comuniştilor şi formarea unei majorităţi parlamentare de stînga antieuropene, mai ales împreună cu PCRM, dar şi ar pregăti Unirea din 2018, pentru care există o şansă istorică, ar anihila egoismul unor entităţi politice ce nu urmăresc obiectivul de unitate naţională, ci intrarea în Parlament cu o mînă de deputaţi, pentru a-şi justifica apoi ineficienţa. Numai lideri maturi politic pot întelege corect lucrurile, în actuala situaţie geopolitică foarte complicată.

Membrii Consiliului Unirii, din care face parte şi PNL, cer insistent clasei politice din România să nu împartă partidele liberale din Republica Moldova în ”româneşti” şi ”neromâneşti”, să aibă o atitudine echidistantă faţă de toate entităţile politice liberale, să încurajeze – moral şi politic – coagularea aici a forţelor româneşti proeuropene.

Un alt aspect dezbătut a fost situaţia social-economică din Republica Moldova, urmare a deciziilor ostile din partea Rusiei.

Integrarea europeană poate avea loc numai printr-o consistenţă integrarea intraromânească, concept semnalat de către Consiliul Unirii Preşedintelui Republicii Moldova şi guvernanţilor imediat după semnarea acordurilor asociative cu UE.

În acest sens, o soluţie şi o alternativă a blocării exporturilor de către Rusia ar fi reorientarea lor bruscă spre România, prin decizii speciale şi de urgenţă ale Guvernelor celor două state româneşti.

Astfel, se impune o nouă şedinţă comună a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti, pentru identificarea de soluţii în vederea deblocării exporturilor de produse agricole din Republica Moldova. România nu are probleme cu exportul, iar integrarea economică intraromânească este alternativa blocajelor comerciale din Est.

Acest lucru ar fi şi o oportunitate pentru a se avansa accelerat spre singura cale de viitor pentru basarabeni, ca alernativă a santajului rusesc – Unirea cu România, fapt inţeles tot mai clar de populaţia informată şi mai putin îndoctrinată, conştientă de legătura dintre integrarea euroatlantică prin Unire şi de îmbunătaţirea, ca urmare, a vieţii oamenilor de zi cu zi.

Este regretabilă întîrzierea examinării în regim de urgenţă a acestei probleme de către guvernanţii de la Chişinău, care încă îşi bat capul să îmbunătăţească relaţiile economice cu Rusia, în condiţiile cînd Kremlinul a demonstrat că aceasta nu intră în calculele sale.

Problema relaţiilor comerciale este politica, spionajul economic rusesc nu permite reorientarea exporturilor noastre spre România, ca să depindem de piaţa din Est, de aceea guvernanţii nu trebuie să facă jocul Moscovei.

Europa a mărit cotele la exporturi pentru R.Moldova, dar România poate ajuta printr-o deschidere directă în scopul reorientării politicilor comerciale. România are ieşire în lume, poate ajuta Republica Moldova şi printr-o asistenţă de management în agricultura noastră.

BPC al PNL apreciază contribuţia membrilor activi ai Consiliului Unirii la identificarea poziţiilor unioniştilor în actuala situaţie complexă din Republica Moldova.

 

Serviciul de presă al PNL

 

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns