Presa liberă, între mit și realitate
Membrul Consiliului de presă, Chiril Moțpan, este de părere că presa va fi destul de activă în această campanie electorală. Mai mult, acesta califică impactul campaniei ca fiind unul ambiguu din moment ce o bună parte dintre instituțiile media din Republica Moldova sunt controlate politic.
„Va fi o participare foarte mare a mass-mediei, deși campania poate fi ambiguă. Avem din păcate o bună parte din presă care este subordonată politicienilor. Impactul este dezastruos și lucrurile deja au pornit în acest sens”, a specificat Chiril Moțpan.
Alex Cozer nu s-a sfiit să le spună pe nume acelor instituții media subordonate politicienilor. În opinia acestuia, oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședinte PD, deține cel mai mare număr de televiziuni din Republica Moldova.
„Aceasta va fi cea mai urâtă campanie. Presa va face cel mai mult partizanat. De exemplu, în ultima perioadă, toate buletinele de la Publika TV încep cu live de la sediul PD. Nu este un buletin de știri la Publika TV în care să nu fie o știre, două, despre PD. Problema este mult mai gravă decât în 2009”, a menționat editorialistul.
În context, jurnalistul Sergiu Afanasiu a ținut să sublinieze că astăzi presa electronică nu este reglementată. Mai multe instituții, a spus acesta, au fost create sub numele unuia și aceluiași patron și respectiv ele redau una și aceeași informație, din care motiv nu se poate vorbi astăzi despre echidistanță și veridicitate în presă.
„Cu mare regret, presa online este monopolizată de forțe politice, grupări economice. Vedem cum este utilizată informația. Apoi ne lăudăm că Republica Moldova are cel mai mare trafic de internet, dar până la urmă foarte multă lume utilizează calculatorul doar pentru rețele sociale. Mă deranjează lașitatea acelor jurnaliști care speculează cu așa-zisa libertate de exprimare” a afirmat Sergiu Afanasiu.
Totodată, Alex Cozer, a comunicat că situația va fi cu mult mai urâtă în campania electorală curentă față de cea din 2009 din simplu motiv că acum cinci ani în Republica Moldova erau mult mai puține instituții media și doar două dintre acestea, Moldova 1 și NIT, ridicau în slăvi cel mai des comuniștii, iar acest lucru era cunoscut publicului larg.
„În 2009 erau mai puține televiziuni și oamenii știau foarte bine care dintre ele minte și care nu, astăzi este mult mai greu. Avem multe televiziuni și marea majoritate sunt controlate de aceeași grupare. În sate, de exemplu, au acces doar posturile TV controlate de Plahotniuc și Moldova 1. Astfel, cetățeanul nostru, indiferent la ce canal mută, Prime TV, Canal 3 sau Publica TV, apare aceeași informație despre PD și respectiv este influențat”, a explicat editorialistul.
Invitații emisiunii au opinat că situația șubredă în mass-media se datorează atât lipsei de voință politică, dar și lipsei de caracter în rândul jurnaliștilor. Aceștia au spus că astăzi nu există o solidaritate între jurnaliști și societatea civilă.
„Facultățile produc astăzi multe cadre, dar foarte puține dintre ele au caracter. Una din personalitățile care până în prezent a reușit să-și mențină verticalitatea este cazul Corneliei Cozonac”, a menționat Sergiu Afanasiu.
La rândul lui, Chiril Moțpan speră că ONG-urile se vor implica mai activ în această campanie electorală așa încât la public să ajungă informația veridică. „Mi-aș dori cât mai multă corectitudine în această campanie. Important este să nu bulversăm mintea cetățeanului pentru că în realitate este o crimă când stai să te gândești”, a conchis membrul Consiliului de presă.