Si de aceasta data, PNL a avut dreptate !!!

http://www.europalibera.org/content/article/1940270.html

“Asteptarile fostei parlamentare Vitalia Pavlicenco, cunoscuta adepta a apropierii cit mai strinse dintre RM si Romania, sint legate de rezultate concrete.

Vitalia Pavlicenco: „Eu as vrea, intr-adevar, sa vad, dupa aceasta vizita, o colaborare eficienta intre guvernele de la Bucuresti si Chisinau, as vrea sa fie o colaborare interparlamentara extraordinar de buna si as vrea sa fie o colaborare buna intre deputatii, decidentii din RM in forurile internationale. Depinde si de presa noastra, depinde de societatea civila din RM, depinde de oamenii care nu trebuie sa aiba frica sa solicite o implicare mai mare a Romaniei. Sa nu fie transformata Romania si Presedintele Basescu intr-o vaca sfinta, in raport cu care sa nu poti spune nimic, sa nu poti critica”.

Vitalia Pavlicenco a mai spus ca Traian Basescu are acum toate posibilitatile sa dea o dimensiune pragmatica, concreta aspiratiilor proeuropene ale moldovenilor, mai ales ca basarabenii nu au fost o piedica pentru aderarea Romaniei la NATO si UE, deci acum Romania este obligata sa ne ajute. Iar aceasta vizita trebuie sa fie punctul de demarare a acestui proiect de asistare a RM, pentru a ajunge in familia euroatlantica”. ( “Europa Libera”)

Dupa declaratiile facute de TRAIAN BASESCU:

Nici un alt partid, in afara de PNL, nu a spus public acum ca R.Moldova NU TREBUIE sa semneze un Tratat de frontiera, ci ca TREBUIE sa semneze un Acord moldo-roman de Parteneriat strategic “Pro Europa” – fapt confirmat azi de Traian Basescu.

Nici un alt partid, in afara de PNL, nu a insistat public asupra necesitatii deblocarii problemei redobindirii cetateniei Romaniei de catre romanii basarabeni. Si acest lucru a fost in atentia lui Basescu.

Referitor la aceste doua probleme, precum cunoasteti, Presedintele Romaniei a declarat:

Tratatul de frontiera: „Am discutat despre celebrul Tratat de frontiera, cum era numit anterior la Chisinau, si aici as vrea sa fiu extrem de deschis: Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si RM, Romania a recunoscut frontierele de stat ale RM, asa cum ele au fost mostenite de la fosta Uniune Sovietica”. Presedintele roman a mai declarat ca, in cadrul intrevederii cu omologul sau moldovean, s-a convenit asupra semnarii, cat mai rapide, a unui Acord de parteneriat pentru integrarea Moldovei in UE, pentru a grabi acest proces”.

Cetatenia: „Pana la 30 iunie toate restantele care provin din anii ’90 – inceputul anilor 2000 la acordarea cetateniei romane vor fi procesate. in sedinta de vineri, guvernul roman va adopta o ordonanta de urgenta care sa vina in continuare in sprijinul cresterii vitezei de acordare a cetateniei romane celor care si-au pierdut-o in mod abuziv si fara vina lor. Speram ca, odata cu infiintarea noii agentii, viteza de procesare a dosarelor sa creasca in asa fel, incat niciun cetatean al RM sa nu simta umilinta sistemul birocratic”.”

In concluzie:

1. Asteptam ca pozitia, cuvintele si promisiunile lui Traian Basescu sa devina fapte. Notificam, insa, trei probleme, care par minore, care nu au fost atinse de Basescu si care ar putea sa impiedice, totusi, accelerarea redobindirii cetateniei: cazierul juridic romanesc, “programarea” la consulate, lipsa dreptului basarabenilor, domiciliati in RM, sa depuna dosarele in orasele din Romania.

2. Regretam pozitia presei neindependente din R.Moldova, care nu a oglindit pozitia PNL referitor la aceste deziderate ale romanilor din Republica Moldova.

SP al PNL

Comentarii

Lasă un răspuns