Si DPN a PNL cere eliminarea simbolurilor comuniste

Pe data de 19 decembrie, in baza deciziei Biroului Permanent Central al PNL, a fost convocata sedinta Delegatiei Politice Nationale. La sedinta au fost invitati si candidatii pentru Parlament pe lista PNL in alegerile parlamentare de la 5 aprilie si 29 iulie 2009. La sedinta DPN a participat cu un mesaj de salut Igor Klipii, vicepresedinte al PD, lider al Miscarii Europene, care a exprimat speranta ca PNL va contribui, prin eforturile formatiunii, la democratizarea societatii. Conducerea PNL a invitat la sedinta reprezentanti ai tuturor celor patru partide componente ale AIE.

Membrii DPN au audiat si dezbatut raportul prezentat de presedintele partidului, Vitalia Pavlicenco, despre activitatea desfasurata de formatiune si despre perspectiva PNL. Sedinta DPN a examinat chestiuni organizatorice, luind act de retragerile unor persoane din DPN si votind includerea altor persoane in componenta DPN si a BPC.

 
In cadrul dezbaterilor au luat cuvintul: Nina Tampiza (Cahul), Revenco Anatol (Chisinau), Cojocaru Alexandru (Ungheni), Vinitinschi Valeriu (Edinet), Mahu Dumitru (Hincesti), Igor Nazarenco (Riscani), Andrei Iuri-Apostol (Chisinau), Ion Dragutanu (Straseni), Vlad Postolache (Balti), Filip Druta (Chisinau), Mircea Rusu (Chisinau), Mihai Severovan (Chisinau), Pancrati Gojan (Chisinau), George Avornic (Chisinau).

Vorbitorii au mentionat importanta de a se activa in teritoriu, a se contribui la extinderea si consolidarea electoratului Dreptei politice, despre riscurile aflarii liberalilor la putere in conditiile unei crize profunde, despre mentinerea PNL, pentru a participa la procesele electorale si de gestionare a societatii.

De asemenea, membrii fondatori ai curentului liberal in Republica Moldova, in persoana lui Andrei Iuri-Apostol, primul presedinte al PNL, si Mircea Rusu, ex-presedinte al PNL, fosti deputati si votanti ai Declaratiei de Independenta, au salutat extinderea gindirii liberale, care si-a facut drum timp de 17-18 ani spre virfurile Puterii politice. A fost mentionat pericolul revenirii comunistilor, fapt pentru care – asa cum au mentionat membrii DPN – trebuie apropiat definitiv idealul de libertate intr-o societate in care sectorul asociativ are un rol important.

Mircea Rusu a propus membrilor DPN sa se gindeasca la o ideologie noua, precizata, pornind si de la Programul partidului, in care se opteaza pentru apropierea dintre cele doua state romanesti – unirea R.Moldova cu Romania, aderarea la structurile NATO, pentru a aduce R.Moldova intr-un sistem sigur de securitate, in conditiile cind perspectivele consolidarii statului nostru nu devin mai vizibile. Dl Mircea Rusu a amintit ca, potrivit sondajului Gallup, efectuat la comanda IRI, in baza unor intrebari sugerate si de PNL, 29 la suta din cei intervievati din R.Moldova pledeaza pentru unirea cu Romania, iar alte 10 la suta nu au un raspuns clar “da” sau “ba”. Aceea si pozitie privind mesajul a fost formulata de consilierul municipal PNL Mihai Severovan, care a sustinut o asemenea optiune si in cadrul alegerilor din 5 aprilie 2009.

Membrii DPN au aprobat textele a doua declaratii – privind asigurarea ireversibilitatii orientarii proeuropene a R.Moldova si prin care cere eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare si condamnarea crimelor comunismului.

Prin vot secret membrii DPN l-au ales pe George Avornic in functia de Secretar General al PNL, a cooptat 12 membri in DPN si 7 membri in BPC.

Serviciul de presa al PNL

In continuare – Raportul de activitate si doua declaratii.

Raport privind activitatea Delegatiei Politice Nationale a PNL (iulie-decembrie 2009), prezentat de Vitalia Pavlicenco

 

Stimati membri ai DPN,
Stimati invitati la sedinta Delegatiei Politice Nationale,
Stimati prieteni,

In viata partidelor sint perioade mai bune si mai grele, mai active si mai pasive. Starea de lucruri depinde de mai multi factori, unele fiind momentul politic sau perioada politico-economica, prin care trece si statul.

In curind, se implineste un an de cind R.Moldova e in campanie electorala sau in procesul de formare a structurilor Puterii. Fiecare si-a dorit sa se incheie mai repede aceasta perioada, sa se aseze pe baze mai sigure structurile Puterii, pentru a se proceda la reforme eficiente in vederea realizarii unei schimbari proeuropene definitive in Republica Moldova. Tocmai de aceea s-a implicat si PNL in aceasta cursa electorala – pentru a rasturna regimul comunist, instaurat in Moldova din cauza dispersarii fortelor democratice in 2001 si din cauza amestecului continuu al cercurilor imperiale din Rusia– direct sau indirect – in treburile noastre interne.

Sintem un partid extraparlamentar, dar, de cind a aparut pe arena politica, PNL a promovat valorile europene, pregatind, in ultimii ani, un vot anticomunist al populatiei, contribuind la rasturnarea regimului Voronin. Este fragila majoritatea parlamentara ce a constituit Alianta pentru Integrarea Europeana. E bine, insa, ca la 29 iulie, nu s-a intimplat mai rau – aveam sa ne scufundam de tot inca patru ani cu un clan antinational si antireformator la Putere. Vreau sa va felicit pentru victoria obtinuta si sa va multumesc pentru munca depusa in cele doua campanii electorale.

Dupa participarea la alegerile parlamentare din 5 aprilie, PNL si-a tinut, pe 9 mai, congresul al II-lea. Dupa care au fost depuse documentele la Ministerul Justitiei, pentru a fi operate modificarile, in baza deciziilor luate prin vot secret la congres, in Registrul partidelor. Vreau sa multumesc staf-ului pentru munca depusa – e vorba de George Avornic, Nicolae Margarint si Ecaterina Blanovschi. Avind in vedere intoleranta si spiritul de razbunare al comunistilor, era firesc – si nu ne-a mirat – cind Ministerul Justitiei ne-au dat refuz, adica, practic, nu a acceptat conducerea aleasa la congres. Am avut un schimb de scrisori, care nu a condus la nimic. Am reusit, totusi, sa ne inscriem pentru alegerile din 29 iulie. Abia dupa 29 iulie, cind a fost format noul Guvern, Ministerul Justitiei ne-a dat un rezultat pozitiv si a operat, conform demersului nostru, modificările respective în Registrul partidelor. Acum suntem cu actele in regula, fara a merge in instanta de judecata. Actuala conducere a PNL are un mandat de doi ani, pina la 8 mai 2011.

Revenind la campaniile trecute, – despre participarea la alegerile din 5 aprilie am vorbit la congresul de la 9 mai si la sedinta DPN de atunci. Despre alegerile din 29 iulie inca nu am vorbit. De aceea, vreau sa le multumesc tuturor celor 103 candidati pentru Parlament din partea PNL, pe care i-am si invitat la sedinta DPN de astazi. Ati dat dovada de solidaritate, atasament si demnitate. Stim – toti se inghesuie la partidele «cu sansa», cu sprijin, dar exista si persoane, pentru care atasamentul la principiile promovate si obiectivul clar formulat sint mai importante. Multumesc si delegatilor la conferinta Organizatiei Municipale Chisinau, inainte de congresul al II-lea.

Noi ne-am inscris cu lista proprie in alegerile de la 29 iulie, pentru ca asa prevede legea partidelor, ce trebuie modificata, pentru ca ea a fost elaborata in perspectiva participarii unui partid la cel putin unul dintre doua cicluri electorale, nu doar la alegeri anticipate, desfasurate la scurt timp unele dupa altele. Pentru a respecta legea – cit a fost posibil cind Moldova nu mai iese din alegeri – am participat si ne-am retras din cursa, deoarece miza rasturnarii unui partid antinational, precum e PCRM, a fost o miza uriasa.

Cunoasteti – decizia pe cine sprijinim am luat-o cu totii. Din pacate, numai Dumitru Diacov, presedintele PD, a raspuns scrisorii noastre de cooperare in ajunul alegerilor de la 29 iulie, am purtat discutii mai directe sau indirecte cu PL, insa interesul partidelor a fost de a trece singure pragul.

Iar faptul ca partidele liberale nu au raspuns apelurilor societatii civile, organizatiilor de creatie, Forului Democrat al romanilor de a se uni pe o lista comuna, a condus la un rezultat comun mic – 53 de voturi. Asta inseamna o majoritate fragila, care a impus cumularea mandatului de deputat cu mandatul de ministru, iar daca lipsesc doi deputati, AIE nu poate lua decizii fara votul comunistilor. Ce s-a intimplat sub Presedintele Lucinschi – cind majoritatea de 101 deputati este in Moldova de 52, iar in Letonia – de 51, pune o pata pe Curtea Constitutionala, iar decizia are efect de bumerang.

Speram ca, desi incet, lucrurile vor merge. Dupa nevotarea Presedintelui R.Moldova, lucrurile se complica – o parte din AIE vor modificarea Constitutiei, o alta parte – alegeri anticipate. Sondajele de opinie revendica regruparea fortelor politice. Exista si ideea sincronizarii alegerilor parlamentare anticipate cu cele locale, ramine ca sugestiile sa fie analizate din punctul de vedere al legalitatii si oportunitatii.

Salutam ca AIE a inceput eliminarea cadrelor comuniste neprofesioniste din structurile unde acestea s-au pripasit. Credem ca numai asa se poate crea o baza puternica pentru reformarea si a structurilor desconcentrate, si a autoritatilor administratiei publice locale.

Adica, nu salutam taraganarea in formarea AIE in teritoriu, deoarece exista o mare necesitate de a schimba raportul de forte si a prelua puterea unde, prin presiune si relatii extrapolitice, domina comunistii. Formarea AIE-urilor in teritoriu ar fi dovada durabilitatii Aliantei sau certitudinea nepierderii ei . Nu dorim tensiuni intre partidele parlamentare necomuniste. Ar fi optim ca acestea sa formeze in alegerile anticipate, unul sau doua blocuri care sa le intruneasca, fiind vorba de segmente de electorat diferite. Noi facem parte din segmentul de dreapta, insa, daca partidele liberale nu vor accepta un dialog de cooperare cu PNL si un proiect comun, vom cauta alte solutii. Avem si un proiect de declaratie in acest sens.

La o sedinta a BPC am stabilit sa cooperam cu reprezentantii partidelor din AIE in teritoriu, avind in vedere sprijinul acordat pentru 29 iulie, insa nu de dragul obtinerii unor functii, ci pentru ca a fost datoria noastra, ca partid proeuropean, anticomunist, sa apropiem impreuna libertatea, prin eliminarea comunistilor de la guvernare..

Reprezentantii PNL au fost prezenti la emisiunile electorale si au adus un mesaj de sprijin celor trei partide liberale, dincolo de unele atitudini mai subiectiviste. Am spus clar si fara frica – comunistii sint criminali si trebuie sa stea la puscarie. Credem si azi ca cei vinovati trebuie sa stea la puscarie. Si mai credem ca structurile abilitate trebuie sa nu abdice de la aceasta datorie a lor.

In activitatea PNL a intervenit o pauza dupa alegerile din 29 iulie. Ne-am restrins staful, dar ne-am reluat activitatea si deplasarile in teritoriu. Am achitat datoriile legate de activitatea minima a partidului. Cautam solutii pentru reluarea mai intensa a activitatii. Amintesc: Parlamentul actual, din cauza crizei, a aminat pina in 2013 si finantarea partidelor parlamentare. Sa dea Domnul numai sa nu conduca aceasta situatie la coruptie.

Fiecare ne intrebam ce vom face noi mai departe, cum vom actiona.

In primul rind, noi sprijinim noua Putere. Asta nu inseamna, insa, ca nu ne vom spune opinia oricind. Purtam discutii pentru o posibila cooperare cu unele partide. Am invitat astazi la sedinta DPN reprezentanti ai celor patru partide din AIE in ideea acestui obiectiv. Asteptam adoptarea, in a doua lectura, a modificarii legii, pentru a se permite blocurile electorale. In aceasta cooperare, pe noi ne intereseaza urmatoarele lucruri :

1. Sa nu se destrame Alianta.
2. Sa nu revina la putere comunistii.
3. Sa incheiem, daca e posibil, acorduri de cooperare pentru participare in alegeri in cadrul unui bloc.
4. la parlamentarele anticipate sau la locale.
5. Sa ne spunem opiniile privind guvernarea societatii.

Ce evolutii pot fi in continuare in sferele politicii la virf ?

1. Modificarea Constitutiei, cu referendum, ca sa fie ales seful statului de 52 deputati, nu 61. Apoi sa fie resupusa votului candidatura lui Marian Lupu. 2. Modificarea Constitutiei pentru alegerea Presedintelui de catre intreg poporul, dupa care – desfasurarea alegerilor prezidentale, concomitent cu alegerile anticipate. 3. Alegeri anticipate ordinare.

Ce am reusit sa facem pina acum? Dupa alegerile de la 29 iulie ne-a sunat Vlad Filat, care ne-a multumit pentru sprijinul acordat. Din pacate, doar el. A spus ca ne vom intilni, insa nu ne-am facut planuri legat de asta. In cadrul Biroului Permanent Central am hotarit sa propunem acorduri de cooperare partidelor liberale, dupa incheierea preluarii Puterii, pentru ca, in R.Moldova, situatia ramine subreda – unele cercuri imperiale continua sa fie «vigilente» si situatia poate fi rasturnata peste noapte.

Practica si lectia istoriei, inclusiv recente, arata ca neglijarea, cit esti la guvernare, a problemei extinderii bazei electorale loveste greu apoi in entitatea politica respectiva. Noi am discutat adeseori in cadrul BPC despre situatia politica. Am constatat ca lucrurile la Guvern merg bine, mai ales in privinta politicii externe. Ceea ce nu poate sa placa unora. Noua – ne place.

Am reincercat in toamna o apropiere de MAE. Am vorbit cu persoane din conducerea formatiunii. Stiti bine, la congresul al II-lea, nu am analizat detaliat colaborarea cu MAE, din motive etice. Ne-am propus sa luam ce a fost bun si sa mergem mai departe. Din pacate, discutia nu a condus la nimic, nu am reusit inca sa intram a doua oara in aceeasi apa. Au ajuns niste opinii pina la noi ca MAE ar accepta dizolvarea PNL si inscrierea tuturor in MAE. Am discutat viziunea in Biroul Permanent Central. Din discutii, tot indirecte, cunoastem ca MAE nu ar accepta sa-si schimbe denumirea, ca ar «agrea» PNL, dar nu si conducerea acestuia.

Am spus si repet – personal plec din politica dupa ce vad in ce miini democratice las partidul. Daca astazi cineva spune – eu pot lua partidul si sa il dezvolt, pot asigura buna sa functionare si mentinerea echipei, dezvoltarea ei sau integrarea intr-o alta echipa liberala – eu ma retrag.

Insa nu poate sa vina nimeni si sa spuna ca «e buna munca facuta de voi pina acum, dar da-ti-va la o parte ca vreau sa o primesc eu cadou. Partidul nu e SRL. Si ma conving, din pacate, ca, la unii, care au bani, lipsesc multe altele. Ne-am convins din plin de asta. Noi, insa, si in functie de evolutiile politice, vom activa si urmeaza sa facem un grafic al conferintelor teritoriale, pe care trebuie sa le tinem statutar pina la 9 mai 2010.

Care sint caile pe care poate avansa PNL? Sa analizam variantele posibile.

1. Gasim o echipa care investeste si dezvolta partidul. Preia conducerea si noi ii ajutam.
2. Ne dizolvam si declaram ca aderam in corpore la unul dintre partidele democratice.
3. Facem acord cu unele partide si ne intelegem, de principiu, ca vom merge impreuna la alegeri parlamentare anticipate sau locale, pentru ca vor fi permise blocurile, pina atunci muncim conform posibilitatilor, iar dupa alegeri, vazind cum am cooperat, fuzionam.
4. Reusim sa participam la un Bloc National sau un Bloc al Unitatii Nationale, din mai multe partide.Realizam o intelegere imediata de fuzionare cu partidul care accepta acest lucru, dar pe principii echitabile, reciproc acceptate, fara inselaciuni si debarcari.
5. Ne conservam partidul si participam de unii singuri la alegerile locale, daca nu se intrevad alegeri parlamentare anticipate.

Daca mai sint si alte variante, adaugati-le.

Inchei aici si va indemn sa va pronuntati.

Va multumesc pentru ca ati venit astazi la sedinta DPN, va doresc la toti «La Multi Ani!» si sa speram ca anul 2010, chiar daca va fi unul greu, va fi unul ce ne va apropia de libertatea si de prosperitatea rivnite.

Va multumesc.

19 decembrie 2009

Comentarii

Lasă un răspuns