Tinerii au discutat cu primul presedinte al PNL

La sediul PNL a avut loc miercuri o întîlnire a teneliștilor cu primul președinte al PNL din R.Moldova, ex-deputaul Andrei Iuri-Apostol. Pentru prima oară, în anul 1992, a fost creată, în R.Moldova, după proclamarea Independenței, o Organizație Chișinău a PNL din România, de către o mînă de inimoși, printre care domnii Movileanu, Cotună și Nederiță, care au activat pînă la adoptarea Legii cu privire la partide, în 1992, cînd a statuat că partidele din alte state nu pot avea filiale în statul nostru.
 
Această primă Filială de la Chișinău a PNL a fost în situația de a se constitui într-un partid din R.Moldova, pe nume PNL, a cărei înregistrare a cunoscut aproape aceeasi soarta ca si actualul PNL – în ultima zi și în ultima ora conform Legii, de catre un Minister al Justitiei condus din laboratoarele Presedintiei si ale unui SIS prorusești. Astfel, pentru crearea PNL au semnat vreo 450 de membri, conferința de constituire avînd loc pe 12 aprilie 1993, înregistrarea poducîndu-se abia pe 25 septembrie 1993, cerîndu-se continuu noi documente. 
 
În acest fel, la baza primei formule a PNL din al doilea stat românesc a fost nucleul Organzației Chișinău a PNL din România. Andrei Iuri-Apostol a fost ales președinte al PNL, acum fiind membru al BPC al PNL-2006. 
 
PNL a participat atunci, după eliminarea unui grup de intelectuali de seamă din FPCD, la constituirea Congresului Intelectualității, care îngloba și personae, și partide, fiind concepută ca Mișcare social-politică, dar transformată mai tîrziu în partid, fapt ce a determinat revenirea PNL la formula sa de formațiune politică. Ulterior, PNL a participat la crearea Blocului Țăranilor și Intelectualilor, care a înglobat cinci entități politice și formînd o Fracțiune în Parlament de 11 deputați.
 
Încetul cu încetul, revoluția din 1989 din R.Moldova a fost confiscată de sistemul sovietic, încă mentinut cu pilonii săi extern și kaghebist, privatizarea fiind pusă în serviciul consolidării patrimoniale a fostei nomenclaturi sovietice și de partid – nu cumva să nimerească în mîinile reprezentanților partidei naționale…
 
Aripa Moțpan-Sangheli, Aripa Snegur si Aripa Lucinschi au marginalizat forțele Renașterii naționale, care includeau și profesorii, medicii, intelectualitatea tehnică, oamenii de afaceri cu poziții naționale/naționaliste. Liberalismul era taxat ca fără sol și fără perspective în R.Moldova, în timp ce noua nomenclatură, postsovietică, a acaparat acum și acest segment, cu excepția segmentului, în ascensiune, al PNL. 
 
Ceva mai tîrziu, după apariția unui partid liberal condus de fostul Ambasador comunist în SUA, Nicolae Chirtoacă, îngurgitat de Partidul Muncii, condus de Mircea Rusu, au început negocierile cu ultimul și s-a format, prin fuziune, un PL, care, peste puțin timp, și-a reschimat denumirea în PNL, în frunte cu Mircea Rusu, partid ce a început cascada de fuziuni în 2000, care a condus la apariția altui PL, a AMN și, ulterior, BMD, cu cele 34 de mandate ale parlamentarilor necomuniști între 2005-2009 în Legislativul de la Chișinău.
 
Discuțiile cu Andrei Iuri-Apostol au fost interesante, explicînd și de ce partida naționala nu s-a putut niciodata coagula și consolida în măsura în care să promoveze deschis singura cale corectă și rapidă de revenire a românilor din R.Moldova la Țara-mamă România.
 
SP al PNL

 
Comentarii

Lasă un răspuns