Am mai patit din astea. Acum incerc sa fiu mai prudenta. Desi interviul de mai jos a fost pregatit dupa ce am primit garantii ca nu voi raspunde degeaba la intrebarile puse in rusa (eu am raspuns in romana), s-a intimplat exact pe dos. Vedeti aici cine mi l-a solicitat si mi-a dat garantii ca va fi publicat…
Acum, dupa ce a trecut peste jumate de an pentru a fi informata ca a fost publicat interviul sau sa revina solicitantul cu scuze, mi-am amintit de el si am decis sa il postez pe blog. Voi lasa si in ruseste intrebarile, dar le voi si traduce. VP
”Stimata doamna Vitalia,
Acestea sunt intrebarile pentru interviu. Tin sa atrag atentia ca Voennoe Obozrenie este citită de diplomaţia europeană, România şi SUA, inclusiv cea militară. Multe analize diplomatice se fac in baza acestor publicaţii, inclusiv la nivel regional. Vă asigur că totul va fi publicat întocmai. Proiectul articolului va fi prezentat Dvs. pentru aprobare, încît să fim corecţi reciproc. De asemenea, vor şi interviurile politicienilor din Transnistria. Vă rog timp de o săptamînă, după posibilitate, să finalizaţi interviul.
Cu doesebit respect, Lt.col.r. Nicolae Parcevschii, Reporter Voennoe Obozrenie-Russia”
Vitalia Pavlicenco: ”Cele două state românești se vor unifica, spre binele tuturor!”
Электронное интервью с Виталией Павличенко, председателем Национал-Либеральной партии РМ, экс-депутатом Парламента РМ.
Interviu electronic acordat de Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului Na’ional Liberal, ex-deputat ]n Parlamentul RM
Вас называют железной леди молдавской политики. Каково Вам такое определение со стороны политиков- мужчин? – Sunteti numita “doamna de fier” a politicii moldovenesti~. Cum trataţi aceasta calificare din partea barbatilor politicieni?
• Nu as spune cu certitudine daca ma incinta o asemenea comparatie involuntara cu premierul britanic Margaret Thatcher. Ea a avut pirghii de conducere, eu nu le am si nu le-am avut decit am fost un deputat muncitor, harnic, avind multa aplecare fata de oameni si intransigenta fata de oponentii politici. Da, este adevarat ca e greu sa gasesti o tema sau un subiect, o problema care sa nu ma fi preocupat in calitate de parlamentar, chiar daca mi-am desfasurat mai mult activitatea in aceasta functie in regim comunist. Insa nu am obtinut rezultatele dorite, pentru ca nu au fost fractiuni ale unor partide care sa lupte ca mine. Este trist, nu ma laud, dar asa este. Mai curind m-as considera ferma si principiala in orientarea spre democratie, pluralism politic si de opinii, libertate de expresie, valori pe care nu le-am tradat niciodata, dar pentru care am suferit mult. Barbatii, cred eu, daca ma numesc asa, o fac ironic, avind in vedere o anumita incapatinare, indaratnicie, si nu respect pentru ca nu tradez niste principii cu adevarat liberale, democratice ori valori nationale. Barbatii ramin misogini, mai ales fata de mine, pe care nu m-au vazut niciodata in buzunarul vreunuia dintre ei.
• Кого из политиков мужчин уважает Виталия Павличенко. И что импонирует Вам в этих политиках? – Pe cine dintre politicienii barbati ii respecta Vitalia Pavlicenco? Si ce va impune in persoana lor?
• Sint citeva persoane pentru care am un respect mai mare sau mai mic. Alexandru Mosanu, Mircea Rusu, Anatol Vidrascu, Vlad Pohila, Veaceslav Stavila. Nu toti sint politicieni, dar sint persoane cunoscute de public. Alexandru Mosanu a fost si a ramas un istoric si un politician roman vertical, a demonstrat-o mereu. Mircea Rusu este un om de afaceri, un liberal adevarat, care a tinut drapelul liberalismului in anii cind altii isi bateau joc de acest curent, ca azi sa fie atitia care se numesc liberali, dar nu cunosc o valoare liberala. Anatol Vidrascu este un promotor al culturii romanesti si editeaza o multitudine de carti pe care, daca le-am citi, am deveni o parte cu adevarat romaneasca a natiunii romane. Pe Vlad Pohila il cunosc de 40 de ani si il consider drept unul dintre cei mai eruditi si culti barbati din ambele state romanesti. Mai este sotul meu, Sergiu, care este o persoana modesta, dar care este un profesionist desavirsit, hispanist-comparatist, profesor, doctor-habilitat, care a facut mereu un lucru enorm – a predat literatura universala in spirit romanesc si european toata viata, a pregatit sase doctoranzi din Romania si foarte multi de aici si a facut un manual de literatura universala, “trecut sub cutit”, ca “prea romanesc” de comunistul Stepaniuc, dar nici acceptat de pretinsii democrati.
• Известно Ваше жесткое отношение к некоторым политикам, с течением времени изменилась ли отношение к ним? Кто они? – Este cunoscuta atitudinea Dvs. rigida fata de unii politicieni – cu trecerea timpului – s-a mai atenuat fata de ei?
• Ar fi vorba de Mircea Snegur. I-am mai iertat si pe altii, care mi-au facut rau din invidie, insa nu ma voi axa pe acest aspect. Cazul lui Mircea Rusu este unul foarte elocvent si nemaiintilnit. L-am criticat, fiind intr-un alt partid, insa am fost invitat apoi de el in PNL si am fost sprijinita in promovare, pe merit, desigur, ceea ce la noi asta se intimpla rar sau deloc. Însă nu-mi pot schimba atitudinea faţă de actualii lideri politici, de la conducere, care dezamăgesc în permanenţă lumea după ce s-a așteptat atîta debarcarea comuniștilor.
• О кризисе национальной идентичности молдаван немало сказано. Тем не менее в последние годы мы наблюдаем в обществе криз ценностей морально-этического плана? – S-au spus multe despre identitatea nationala a moldovenilor.Cu toate acestea, observam in ultimii ani in societate o criza a valorilor in plan etico-moral?
• Criza valorilor moral-etice este una care deriva din criza de identitate nationala.Si este pacat ca majoritatea populatiei, care este romaneasca, ramine victima deznationalizarii din perioada sovietica, fapt care se explica prin faptul că nu am avut timp de aproape 20 de ani presă liberă, ci controlată de forţele retrograde, care au promovat politicile de deznaţionalizare promovate sistemic în regimul comunist de factură sovietică. Regimurile comuniste de pînă la independenţă și după au însărăcit, cu bună știinţă, populaţia, după care au băgat-o într-un război, de la Nistru, după care nu mai avem stabilitate, suntem cu statut clar de ocupaţie, nu vin investiţii și lumea degradează, nu are de lucru, pleacă peste hotare, familiile se destramă, copiii cresc fără părinţi. Toate acestea sunt consecinţa faptului că noi nu ne-am afirmat ca stat din cauza influenţei nefaste a cercurilor imperiale de la Moscova. Iar Occidentul, dependent de gazele rusești, nu ne poate ajuta decisiv.
• Портрет молдавского народа словами Виталии Павличенко? – Cum ar arata un portret al poporului moldovenesc, schitat de Vitalia Pavlicenco?
• În primul rînd, nu există un ”popor moldovenesc”. Populaţia majoritară în Republica Moldova este românească, deși politicile staliniste și poststaliniste au fost să promoveze moldovenismul, statul moldovean, naţiunea moldoveană falsă și inexistentul popor moldovenesc. Dacă e să vorbim de partea de populaţie românească din cel de-al doilea stat românesc, trebuie să spun că ea este în curs de renaștere, de redobîndire individuală a conștiinţei naţionale, de căutare a identităţii românești pe care, obligatoriu, o va găsi, identitate ce o va conduce spre reîntregirea neamului românesc, reasigurarea și apărarea unităţii naţionale. Românii din Republica Moldova vor să fie harnici, dar nu au cum, vor să fie responsabili, dar nu sunt, că nu au fost ajutaţi să priceapă ce se întîmplă cu noi după 27 august 1991, în schimb sunt primitori, gazde bune, chiar prea bune, adică încă nu i-a cuprins globalizarea să fie și economi. Fac nunţi și cumătrii bogate, costisitoare și inutile, după care cer de la Guvern bani pentru operaţii la stomac. Românii din Basarabia îi respectă pe alogenii care nu-i respectă decît cu mici excepţii, pe alocuri rămîn în urma rusolingvilor, care vor Unirea cu România mai mult decît românii, nu au gospodării prea îngrijite și ordonate, nu dau mîncare la cîini, dar investesc mult în copii și asta e garanţia perpetuării și revenirii din degradare.
• Ваше отношение к 1992 году и как Вы видите решение приднестровского конфликта? – Atitudinea Dvs faţă de conflictul din 1992 și cum vedeţi soluţionarea conflictului transnistrean?
• În anul 1992 eu mi-am redobândit cetăţenia română. Eram prim-director-general- adjunct la Agentia naţională de presă Moldova-pres. Am stabilit relaţii cu agenţiile internaţionale mari și ”am înghiţit” multe surprize. Am promovat poziţia corectă a RM faţă de conflictul de la Nistru, însă am pierdut atunci războiul mediatic în faţa Rusiei. Sunt de părerea, ca și foartă multă lume, că Rusia nu vrea să ne permită să fim stat independent și liber, ca să nu ne unim cu România, să nu aderăm la NATO, să nu ajungem în UE și să putrezim fără investiţii, dar să îi satisfacem ei orgoliul de stat cu alte stătuleţe pe orbită. Iar regimul separatist de la Tiraspol și armata rusă sunt instrumentele ei în acest plan. Eu am fost cinci ani membră, din partea Parlamentului R.Moldova, a Adunării Parlamentare NATO și am obţinut, în 1999, cu sprijinul parlamentarilor americani, o Rezoluţie foarte importantă privind retragerea imediată și necondiţionată a trupelor rusești din R.Moldova și Georgia, într-o AP a NATO cu peste două sute de deputaţi din multe ţări. Asta a fost cu două zile înainte de summit-ul OSCE de la Istanbul, unde Rusia s-a angajat să își retragă trupele și nu a făcut-o pînă azi. Acea Rezoluţie i-am dat-o atunci delegaţiei moldovenești înainte de plecare la Istanbul. În general, la conducerea R.Moldova au fost în permanenţă lideri șantajabili din partea Rusiei și asta e drama noastră – de ce nu ne desprindem de orbita rusă și nu avem verticalitate să ne obţinem libertatea, să mergem unde vrem – spre România, spre NATO și UE. Iar conflictul transnistrean este o pîrghie rusă să stăm pe loc. Cum văd soluţionarea confliuctului? Prin negocieri UE/SUA—Rusia, dar și cu participarea României care figurează oficial în documentele Parlamentului RM, adoptate la 10 iunie 2005, prin unirea celor două state românești, prin acordarea cetăţeniei române/europene tuturor locuitorilor R.Moldova, inclusiv celor din Transnistria, ca ei să aibă posibilitatea triplei integrări – în al doilea stat românesc, în primul stat românesc și în Europa. Dacă nu, atunci conservarea zonei controlate de Rusia sub patronaj ruso-vestic, pentru a se asigura respectarea drepturilor omului. Apropo, PNL acum luptă de cîteva luni pentru ca CEC al R.Moldova să organizeze alegeri locale în Municipiul Tighina. Nimeni nu luptă și nu face nimic. Cunoașteţi – sunt unicul deputat care nu am votat pentru Legea privind statutul Transnistriei, în Parlamentul 2005-2009, pentru că a fost modificată peste noapte faţă de varianta negociată între fracţiuni, pentru că nu definește natura conflictului transnistrean ca unul impus de forţele externe, de Rusia, dar și pentru că prin această lege se încorporează zone într-o formaţiune autonomă, după care abia se prevede a desfășura referendumuri de intrare sau ba în entitatea nistreană. O problemă rămîne municipiul Tighina.
• Приведет ли московская встреча от 21.06.2011 к прорыву приднестровского конфликта, Ваше мнение? – Va conduce întîlnirea de la Moscova de la 21.06.2011 la o străpungere în reglementarea conflictului transnistrean?
• Nu, în nici un caz. Pentru că nimeni nu vrea rezolvarea acestui conflict decît UE și SUA, dar uneori formele propuse de ele sunt periculoase pentru viitorul european al românilor și alogenilor din R.Moldova. Grupările oligarhice, îmbogăţite din frontiera necontrolată din Est, nu vor să le scadă veniturile. Grupările criminale de pe ambele maluri ale Nistrului, protejate de cei de la putere colaborează. Unica soluţie din acestă situaţie este una grea, dar, totuși, posibilă: să iasă liderii AIE și să le spună franc oamenilor că nu există altă ieșire pentru a scăpa de sărăcie decît să ne unim cu România, să devenim teritoriu-parte a spaţiului euroatlantic, unde se vor respecta drepturile fiecărui cetăţean, indiferent de naţionalitate. Toate aceste negocieri sunt pierderi și trageri de timp și înșelăciune reciprocă. Dilema de bază între SUA și Rusia rămîne următoarea: Rusia vrea, prin prezenţa armatei sale, care ţine Republica Moldova sub ocupaţie, să impună federalizarea acestei palme de pămînt românesc, pentru a o păstra pe orbita sa, cu bază militară rusă, după care, cică, se va retrage militar, iar SUA vrea, în mod firesc și legal, mai întîi, retrarerea militară a Rusiei, după care să se discute statutul zonei conduse de o grupare rebelă și anticonstituţională. Iar conducerea de la Chișinău oscilează în această privinţă, pentru că are mereu nevoie de bani pentru alegeri…
• Не секрет, что ведущие мировые державы лоббируют и продвигают свои интересы в регионе через конкретных молдавских политиков? – Nu este un secret că puterile mari își promovează interesele în yonă prin politicieni moldoveni concreţi?
• Aveţi dreptate, aici nu pot spune detalizat, dar o lume întreagă la noi cunoaște acest lucru, cred că și agenturile străine au informaţii. Păcat că nu cunoaștem deschis cine promovează interesul criminalilor separatiști de la Tiraspol – sunt ei oare numai pe stînga sau și pe centru/centru-dreapta?
• Как вы оцениваете военный потенциал по обоим берегам Днестра? – Cum apreciaţi potenţialul militar de pe ambele maluri ale Nistrului?
• Dacă nu ar fi interese geostrategice și geopolitice, nu ar fi nevoie, în general, de armate pe nici un mal al Nistrului. Aceste armate, rusă, nistreană și moldovenească, sunt niște mașini de tocat banii, care nu ajung bătrînilor și copiilor, școlilor și spitalelor.
• Как вы оцениваете военный потенциал Молдавии, включая людские ресурсы и моральное состояние нации? – Cum apreciati potentialul militar al Moldovei, inclusiv resursele umane și starea morală a naţiunii?
• Moldova chiar nu are nevoie de armată. Avem o sărăcie lucie, o rămînere în urmă la toate capitolele, avem o dedovscină care pe mine mă distruge moral, dar nu avem un minim nivel de trai, minime condiţii în instituţiile publice. Banii publici se fură. Armata e folosită în scopurile cuiva și a fost de fapt, de folos numai în inundaţii. Nu cunosc potenţialul din dotarea armatei, dar nu cred că putem deveni atît de repede interoperabili cu standardele NATO. Dacă și rămîne armata, e nevoie de o strînsă colaborare cu România la toate acpitolele, pînă ne vom uni armatele în una singură – parte a trupelor NATO.
• Может ли неприятие И. Смирновым условий переговорного процесса, привести к эскалации военного конфликта на Днестре? – Poate oare neacceptarea de către I.Smirnov a condiţiilor procesului de negocieri să conducă la escaladarea conflictului militar pe Nistru?
• Igor Smirnov trebuie retras imediat de la Tiraspol. El, de fapt, trebuie judecat după regulile R.Moldova și cele internaţionale. El umilește o parte de popor și o ţine în sărăcie groaznică. Numai retragerea de către Kremlin a lui Smirnov ar putea servi drept un mic imbold de a mai discuta ceva cu Rusia, dar numai pentru a o forţa să își retragă trupele, după care să vedem ce mai avem cu ea de discutat. Chișinăul trebuie să își facă adepţi în Vest, să prietenească și cu Georgia, cu România și să le spună rușilor că noi suntem europeni, suntem români, avem dreptul să ne decidem singuri soarta. Să ceară Occidentului să accepte lichidarea consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop. Noi, PNL, am adresat două scrisori Cancelarului german Angela Merkel, prin care am solicitat, ca ”avocat declarat” al R.Moldova în Comitetul UE-Rusia, în faţa acesteia, să obţină acceptul pentru R.Moldova să urmeze exemplul Germaniei și să să revină basarabia la Țara-mamă, România. De ce Germania a reușit, iar noi – nu? Dacă nu putem încă să obţinem asta, e numai pentru că avem lideri politici șantajabili, care se ghiontesc să nu atingă Rusia, adică lideri fără demnitate și doar cu interesul Puterii pentru satisfacerea intereselor de orgoliu și de buzunar. Dacă Rusia are un minim respect pentru dreptul internaţional, trebuie să nu se amestece în viaţa noastră și să își ia banda de peste Nistru ca să le putem oferi oamenilor de acolo o altă perspectivă perspectivba spaţiului euroatlantic, al respectării drepturilor omului, și perspectiva prosperităţii materiale prin oportunităţile civilizaţiei democratice, unde capacitatea și efortul omului îi pot asigura altă viaţă, unde valorile liberale, legate de proprietatea privată, libertatea de exprimare, statul minim, inviolabilitatea vieţii private sunt asigurate.
• Как видите будущее Молдавии в перспективе следующих 10 лет? – Cum vedeti viitorul Moldovei in perspectiva următorilor zece ani?
• O văd în perspectivă tristă. Nu cred în viitorul Republicii Moldova în afara României, în afara spaţiuului euroatlantic. Ceea ce nu înseamnă relaţii bune, pe bază de interes și avantaj reciproc adevărat cu Rusia. Și acolo trebuie să se schimbe multe. Am fost de mai multe ori audienta cursurilor la Marshall Center, din Garmesh, Germania, unde s-a discutat inclusiv dacă e posibilă democraţia în Rusia și concluzia era că „nu”. Eu nu vreau să cred în asta. Dar, totuși, viitorul populaţiei din R.Moldova, viitorul acestei entităţi statale artificiale depinde de conducerea politică ce va fi aleasă, numai nu în condiţii nedemocratice, așa cum s-a întîmplat în ultimele două scrutine, urmîndu-se exemplul murdar din perioada comunistă. Cele două state românești se vor unifica și asta o spun tot mai mulţi analiști. Eu cred în aceasta și PNL face ce poate pentru a scoate românofobia din sufletele și minţile oamenilor, care le-au fost inculcate de propaganda sovietică și comunistă.
Comentarii