Vine dictatura verde: PLDM cere scurtarea campaniei, pt a reprima partidele extraparlamentare

Nu exista nici o indoiala ca PLDM-ul lui Filat se deconspira tot mai mult ca un partid comunist rosu, numai ca de culoare verde. Iata ca, din nou, capusa verde umbla cu scurtarea campaniei electorale – de la 60 la 30 de zile. Declar cu tarie – aceasta initiativa legislativa, votata, din pacate, in Guvern, este indreptata impotriva “dusmanului principal al Guvernului AIE”, asa cum a declarat Filat – adica impotriva partidelor extraparlamentare. Filat nu se deosebeste prin nimic de PCRM – schimba regulile de joc din mers. Rusine, ca, intr-un regim pretins democratic, avanseaza dictatura verde.

Regret ce spune astazi Alexandru Tanase, pe care il respect. Doar pentru ca il cunosc, pentru ca am cooperat cu el cind eram deputat – imi voi permite sa ii dau doar doua sfaturi. 1. Consider ca nu trebuie sa se avinte in a vocaliza si apara orice propunere nedemocratica a tot mai nedemocratului Filat (a fost el, oare, vreodata democrat – poate, doar, cind l-a votat pe Voronin?), ca sa nu regrete apoi, pentru ca va da rau, cindva, la imagine… 2. Nu stiu pe cit sint de adevarate vorbele despre zisele disensiuni dintre Filat si Tanase, am citit si eu pe Internet, ca tot omul, insa, daca e asa, daca, pina la urma, drumurile lor se vor desaprti, ii sugerez lui Sandu Tanase sa nu faca exces de zel – daca liderul a pus ochiul pe el ca ii este concurent in partid, sa stie – “e hana”… Oricit te-ai stradui sa iti iesi din piele, nu te va mai crede si nu te va mai promova. Cel putin asa cum crezi tu ca meriti. Ca metode, am mai vazut, se folosesc. De aceea, va fi neplacut cind presa va arata declaratiile de azi si … declaratiile de miine…


Dar nu despre asta am vrut sa scriu. Revin la “scurtarea” campaniei electorale. Daca cineva imi poate spune ca Radioteleviziunea – “publica” inca doar in vorbe (Mircea Surdu, nu te supara, ca nu esti toata acea institutie rasinvechita!) -, este un spatiu public de dezbatere, eu va spun ca sinteti farisei. Am vazut bataia de joc a Radioului lui Caciuc in campania pentru referendum. Institutia audiovizualului continua sa toace banii contribuabilului, dar o schimbare acolo a fost doar in anii 1998-1999. Dupa ce PPCD, PCRM si lucinschistii au debarcat ADR, nu am mai avut Radioteleviziune publica. Iata vin alte televiziuni, private, dar cu acoperire restrinsa inca, ce incearca sa joace rolul pe care nu-l joaca institutia publica.

Da, asa cum spune Tanase, un partid serios trebuie sa comunice permanent cu alegatorii. Da, dle Tanase, numai ca sa nu-mi spuneti ca partidele de la guvernare merg in teritoriu cu banii din cotizatii si din donatii sincere adunate din salariile membrilor de partid, ca nu merg prin contributiile favorizatilor prin actul de guvernre, prin ce iese din contrabanda de tigari si din coruptia care, in R.Moldova, a atins proportii catastrofale, iar AIE nu le-a redus.

Iar partidele extraparlamentare, a caror libertate de exprimare este reprimata sub regim liberal-democrat, sigur ca sint intr-o dificultate mai mare, vizibilitatea fiind redusa in mod premeditat si prin influenta politica asupra televiziunilor publica si private, controlate de magnatii/oligarhii verzi/rozi/galbeni de la guvernare. Nu este adevarat ca sint egale conditiile pentru asigurarea vizibilitatii partidelor.

Si, iarasi, ii spun lui Sandu Tanase, pe care il privesc acum la Publika TV. Nu mai spuneti, dle Tanase, ca problema vizibilitatii partidelor si a asigurarii conditiilor egale pentru pluralismul politic sint “probleme depasite”.

Eu as scrie mult la acest capitol, dar va voi spune doar doua probleme, pentru a incheia articolul.

1. Cum este depasita problema egalitatii conditiilor pentru subiectii electorali, cind PCRM si CEC ataca, din punct de vedere ideologic, implicindu-se politic, spotul unionist al PNL, dar nu vede cheltuielile zero ale partidului lui Pasat, PUM, care a impinzit intreaga republica de morga vajnica a aiatolahului ortodox, pentru care, se spune, fiecare biserica trebuie sa plateasca afisele enorme de pe strazi si trasee din raionul unde credinciosii duc ultimul banut? Nici un partid nu s-a sesizat, in afara de PNL, in legatura cu asta. De ce oare? Nu pentru ca fiecare vrea sa faca la fel ca si Pasat? Si astea se cheama “conditii egale si legale” de participare la campania electorala?

2. De mai multe ori partidele din cartelul puterii spun ca alte partide, extraparlamentare, nu fac activitati, actiuni, etc., ca sa fie in vizorul presei. PNL a facut actiuni, activitati, conferinte de presa, cu propuneri concrete pentru guvernare in acest an. Televiziunile controlate de capusa verde, care au pus veto pe PNL, si cea de stat – aici, este adevarat, cu exceptii, pentru ca au mai luat declaratii si au mai dat cite o cuvintare la Radioteleviziunea publica – nu oglindesc manifestarile PNL. Desigur, la indicatia capusei verzi.

Rugam misiunile diplomatice straine, care sint atente la procesul “nedemocratic” din Republica Moldova, sa nu incurajeze dictatura verde sa ia locul dictaturii rosii.

Vitalia Pavlicenco

Comentarii

Lasă un răspuns