Vitalia Pavlicenco despre actuala politica rusa

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a raspuns intrebarii ziarului de limba rusa "Expert Novostei", "Rusia in asteptarea Uniunii Euroasiatice. Ce va spune Moldova?".
Materialul este atasat in forma scanata din ziar.
SP al PNL
Vitalia PAVLICENCO, presedintele Partidului National Liberal:

“Fostele republici sovietice au devenit tinta electorala a Kremlinului”

“V.Putin este in pragul unor noi alegeri. El cauta teme preelectorale. In plus, ca regula, Rusia nu se ocupa de propriile probleme, ci isi “aminteste”  mereu de noi. De obicei, inainte de alegerile prezidentiale, in Rusia isi pierd viata oameni si explodeaza blocuri de locuit. Vinovati de aceste lucruri sint – potrivit versiunii autoritatilor ruse – cecenii. Sau, pur si simplu, mai este declansat un nou razboi contra cecenilor. Poate ca acum scenariul electoral s-a schimbat – de data aceasta fostele republici sovietice au devenit tinta electorala. In Rusia exista astazi o gramada de probleme explozive: poporul nu mai vrea sa ii suporte pe oligarhii care se afla – fara nici un control – la putere.

Noi nu avem nici cauze, nici argumente pentru o “integrare strinsa” cu Rusia pe o baza “valorica, politica, economica”. Acesta nu este un “imperativ al timpului”. Pentru cel de-al doilea stat romanesc, “imperativ al timpului” este Unirea cu Romania. Chiar daca Uniunea Europeana are probleme, noi, oricum, trebuie sa fim cu Romania. Moldova trebuie sa fie in comunitatea europeana, sa fie stat european. Locul nostru nu este nicidecum in aceeasi structura cu Rusia, daca nu vrem sa fim si in continuare saraci.

Noi avem nevoie de legaturi bilaterale cu toti partenerii posibili de la Est. Dar avem nevoie si de reforme liberale, de liberalizarea economiei, peentru ca sa apara clasa mijlocie, ca sa putem plati datoria pentru gazele naturale ruse si sa fim liberi. Iar Rusia si URSS au aratat deja ce pot oferi – in plan economic, politic si in plan democratic.

Noi, Partidul National Liberal, optam pentru Unirea cu Romania, pentru iesirea din CSI, de unde cu nimic asa si nu ne-am ales – nici in plan moral, nici material. Din pacate, Rusia prefera sa ii santajeze pe altii cu livrari de gaze naturale si nu a invatat sa poarte un dialog normal cu statele mici. De aceea, liderii ei nu merita respect. Iar V.Voronin vrea sa placa Rusiei, ca nu cumva Kremlinul sa mizeze pe alte formatiuni politice din Republica Moldova.
Comentarii

Lasă un răspuns