Interviu cu Vlad Spanu, fost diplomat, presedintele Fundatiei Moldova, profesor in SUA, membru al Consiliului Unirii
Vlad Spânu: „Statele Unite ale Americii, în primul rând administrația și Congresul, văd în regiune o instabilitate, văd agresiunea Rusiei față de țările din fosta URSS și, în acest context, au decis să dea un ajutor suplimentar, la banii care sunt acordați pentru reforme. Ajutor pentru a întări capacitatea de apărare a Ucrainei, Georgiei și Moldovei.”
Europa Liberă: Nu au întârziat reacții chiar dure. De exemplu, socialiștii spun că Statele Unite, în schimbul unei anumite finanțări, impun autorităților de la Chișinău să renunțe la statutul de neutralitate al Moldovei, prevăzut de Constituție.
Vlad Spânu: „Eu nu știu dacă Statele Unite fac acest lucru. Eu știu una, că neutralitatea Republicii Moldova a făcut ca timp de 20 și ceva de ani, în primul rând, Republica Moldova să nu fie o țară neutră. Adică, cu armamentul și cu trupele Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Cred că acesta ar trebui să fie obiectivul unui partid politic, într-adevăr, să nu existe pe teritoriul Republicii Moldova nicio influență străină. Și în special influența vine din Federația Rusă cu ocuparea unei părți din teritoriul Republicii Moldova și controlarea acestui teritoriu.”
Europa Liberă: Cum poți să deblochezi activități destabilizatoare contra Moldovei, contra Georgiei, cu această asistență din exterior?
Vlad Spânu: „Presupun că guvernele din aceste trei țări ar trebui să își facă o strategie cum să își apere țara de o agresiune a Rusiei pe teritoriul său. Deci, în Ucraina vedem ce se întâmplă. În Georgia și Moldova am văzut în 1992 și sperăm să nu mai vedem. Dar pentru a fi apărați, este nevoie, în primul rând, statul să aibă o capacitate de apărare, să aibă forțele armate pregătite, să aibă alte instituții ce țin de securitatea statului, bine pregătite, și să contracareze orice acțiuni care sunt acum întreprinse în Ucraina și care pot fi dublate și în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Pe parcursul independenței Republicii Moldova, a tot venit asistență de peste Ocean, din partea Statelor Unite ale Americii, pentru consolidarea democrației, pentru proiecte în domeniul bunei guvernări, pentru consolidarea statului de drept și mai ales pentru măsurile anticorupție. În ultimul timp și proiecte pentru integrarea europeană, comerț, securitatea energetică. Acestea sunt domeniile mai vulnerabile.
Vlad Spânu: „Republica Moldova are mai multe segmente vulnerabile, însă cel mai vulnerabil este că instituțiile statului sînt încă destul de slabe pentru a-și administra țara. Și corupția este doar unul dintre aceste segmente. Datorită faptului că politicienii din Republica Moldova văd puterea ca o metodă de a-şi menţine bogăţiile acumulate sau de creştere a acestor bogăţii, cetăţeanul de rând își pierde încrederea în aceste instituţii ale statului. Acesta este cel mai mare pericol. Şi unicul antidot pentru a neutraliza acest cancer în societatea Republicii Moldova sunt judecătoriile independente care nu există astăzi. Cred că aceasta ar fi în prim-plan pentru orice partid politic care vrea să guverneze ţara, dar nu ca să-şi atingă obiectivele de grup sau individuale, ajungând la putere.”
Europa Liberă: Bine, dar oferirea acestei asistenţe financiare din partea SUA, inclusiv pentru Moldova nu va fi văzută cu ochi buni de către Federaţia Rusă. Şi apoi parteneriatul strategic dintre Chişinău şi Moscova mai rămâne a fi, cel puţin, pe hârtie.
Vlad Spânu: „Cum poţi avea un parteneriat strategic cu Moscova, când o parte din teritoriu îţi este cotropit?! Cred că este un nonsens şi o încercare a politicienilor moldoveni să joace în două direcţii sau, cum se spune la noi, să stea cu fundul în două luntre. Este totalmente greşit. Şi faptul că astăzi Republica Moldova nu este acolo unde sunt Ţările Baltice, adică în Uniunea Europeană şi în NATO, încă o dată dovedeşte că politicile multor partide din Republica Moldova şi ale multor guverne au fost greşite şi ne aflăm în această situație astăzi ca rezultat al acestor politici strâmbe, care au fost promovate de către politicienii autohtoni de la noi.”
Europa Liberă: Şi este o diferenţă între felul cum se înţelege noţiunea de parteneriat strategic între Republica Moldova şi Federaţia Rusă şi între Republica Moldova şi Statele Unite?
Vlad Spânu: „Într-un parteneriat partenerii conlucrează în beneficiu mutual. Ce ţine de Federaţia Rusă şi Republica Moldova, doar să enumerăm cel puţin câteva dintre acţiunile Federaţiei Ruse: embargoul asupra vinului moldovenesc, embargoul asupra fructelor şi legumelor, asupra cărnii, discriminarea cetăţenilor Republicii Moldova care lucrează în Federaţia Rusă, discriminarea economică ce ţine de preţul la gaz, care a fost folosit de nenumărate ori, prezenţa forţelor militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova, menţinerea de peste 20 de ani a unui regim separatist la Tiraspol. Acestea discreditează orice încercare a oricărui partid din Republica Moldova de a promova un parteneriat strategic cu Rusia.”
Europa Liberă: Întrebam dacă există diferenţă şi între parteneriatul dintre Moldova şi SUA?
Vlad Spânu: „Iarăşi, să facem o listă: ce a făcut SUA pentru Republica Moldova? Doar în ultimii cinci ani, că putem să luăm ultimii 20 de ani, în 2010 a dat 21,4 milioane de dolari asistenţă Moldovei, în 2011 – 22,3 milioane, în 2012 – 37 milioane, 2013 – 22 milioane, 2014 – 20 de milioane, 2015 – 30 de milioane. Aceştia sunt bani care se transformă în programe de reforme şi de soluţionare a unor probleme importante pentru Republica Moldova ca societate. Şi banii aceştia nu vin doar la guvern, dar vin la diferite organizaţii neguvernamentale, vin şi la construcţii de drumuri ş.a.m.d. Care drum a fost făcut de Federaţia Rusă în Republica Moldova? Dimpotrivă, banii care se dau de Federaţia Rusă vin în bugetul Transnistriei pentru a consolida regimul separatist din Tiraspol. Deci, sunt nişte lucruri incomparabile. Fiindcă SUA vine cu braţele deschise şi dorinţa de a ajuta Moldova să devină liberă şi independentă. Şi Rusia, în acelaşi timp, face tot efortul în ultimii 25 de ani ca Republica Moldova să stea în continuare sub braţele Federaţiei Ruse, în zona ei de influenţă.”