Votind Guvernul, Ghimpu l-ar putea deconspira pe Filat, cu interese protejate de Rusia

Miine va fi supusa votului componenta noului Guvern, asupra careia inca se negociaza. Am mari indoieli ca va fi votat Guvernul, pentru ca liderul liberal-democrat nu se prea simte bine nedetinind o demnitate publica, stiind ca are atitea mandate sub control in Parlament.

O alta dovada ca PLDM, in special Filat, nu doreste un Guvern, este ca a declarat ieri ca se va vedea daca este o majoritate parlamentara abia miine, in Parlament. Or, daca vrei un Guvern, te dai peste cap sa fie votat si pretuiesti orice posibil vot. Ceea ce nu vedem. Un motiv ar fi ca Filat nu vrea ca Leanca sa il depaseasca si ca autoritate, si ca imagine- acest Leanca, despre care nu am o impresie buna (noi nu am uitat cum a asteptat el sa il faca ministru de extene comunistii si abia cind a vazut ca astia nu au de gind – a plecat din functia de adjunct, incercind sa se faca erou anticomunist prin minciuna), dar care este, totusi, mai inteligent si mai versat in ale integrarii europene decit Filat, umflat artificial ca promotor al reformelor si europenismului.

Am spus asta in multe emisiuni. La fel cum am spus ca PL si Ghimpu trebuie sa voteze Guvernul Leanca macar pentru a-l deconspira pe Filat, care nu doreste un Guvern cu altcineva in frunte. Eu cred ca Ghimpu trebuie bine sa cintareasca, pentru a nu ajunge intr-o barca alaturi de comunisti, incotro il imping, de fapt, groparii AIE.

 
Cit priveste PD, nu stiu ce calcule au, dar m-as mira sa creada ca vor avea succes in alegerile anticipate. Insa daca Mihai Ghimpu vocalizeaza pozitia PD, care poate, nu-si doreste votarea unui Guvern, nu stiu cine va cadea primul in groapa – PL sau PD. Am in vedere daca vor reveni comunistii masiv in Parlament sau daca doar PCRM impreuna cu PLDM vor putea forma o majoritate dupa eventuale alegeri anticipate.

Si ultima. Declaratia de mai jos a factorului politic rus ne repugna, ca intotdeauna. Insa suntem constienti ca ingerinta Moscovei in treburile celor doua state romanesti va avea loc atita timp cit se gasesc aici mereu cozi de topor, persoane cu un trecut dubios si santajabile, fortate, daca nu voit, sa faca interesele cercurilor imperiale si expansioniste de la Kremlin. Iar declaratia ruseasca impotriva factorilor europeni, avertizati sa nu se amestece – prin incurajari ale partidelor democratice – sa refaca o majoritate parlamentara proeuropeana, in ajunul votarii, miine, a Guvernului, ne arata ca Rusia si-a dorit prabusirea AIE si Rusia nu vrea o noua AIE. De aceea, ar fi bine sa fie votat Guvernul cel putin pentru a nu face jocul Moscovei, dar a ajunge la summitul de la Vilnius. Vitalia Pavlicenco


Moscova, îngrijorată de politica de “românizare” care ar fi promovată de Bucureşti în Republica Moldova

În Republica Moldova ar avea loc o politică de “românizare”. Cel puţin aşa susţin autorităţile de la Moscova, care se arată îngrijorate că România ar avea intenţia de a inocula idei unioniste în conştiinţa cetăţenilor Republicii Moldova. Aceasta este declaraţia directorului departamentului patru al Ministerului Afacerilor Externe rus, Andrei Maslov, într-un interviu pentru postul de radio “Vocea Rusiei”, citat de IPN.

“Moscova a observat că în ultimele luni câteva ţări UE au cerut să fie restabilită cu orice preţ Alianţa pentru Integrare Europeană, ceea ce reprezintă un amestec în treburile interne ale unui stat suveran. Ţinând cont de componenţa multietnică a populaţiei din Moldova, noi ne exprimăm îngrijorarea cu privire la politica de “românizare” promovată de Bucureşti, intenţia de a inocula în conştiinţa oamenilor idei unioniste”, a declarat Andrei Maslov.

Oficialul rus a spus că Rusia urmăreşte aceste teme şi reacţionează, inclusiv în calitate de mediator în problema reglementării situaţiei din regiunea transnistreană. Oficialul rus a mai vorbit în cadrul interviului şi despre relaţia Rusiei cu România şi a spus că, în ultimii ani, din partea Bucureştiului a răsunat de multe ori o retorică neprietenoasă la adresa Rusiei.

“În prezent, climatul politic se schimbă simţitor. Partenerii noştri români sunt interesaţi de îmbunătăţirea relaţiilor, de intensificarea dialogului în jurul unei agende pozitive a zilei. O atitudine pragmatică privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale, lipsită de prejudecăţi şi stereotipuri, ar răspunde intereselor ambelor ţări, ar impulsiona cooperarea în toate direcţiile”, a adăugat Andrei Maslov.

Publika.md precizează că oficialii europeni şi-au exprimat de mai multe ori îngrijorarea faţă de criza de la Chişinău. Cele mai mari temeri ale oficialilor europeni sunt legate de semnarea la Vilnius a celor trei acorduri cu Uniunea Europeană.
Comentarii

Lasă un răspuns