Să îl iertăm pe Ludovic Orban, care nu cunoaște istoria PNL.ro de după 1989, – despre declarațiile sale privind PNL.md

O sentinta a lui Antistene: „Este o insusire regeasca sa faci bine si sa ramai surd la insulte”.

Membrii și conducerea PNL.md regretă profund declarațiile președintelui PNL.ro, Ludovic Orban, făcute la Chișinău despre PNL.md.

Constatăm, cu stupefacție, că actuala conducere a PNL.ro, rezultată din fuziunea între PNL-PD-L, nu cunoaște istoria PNL.ro de după 1989.

Actuala formulă, a treia, a PNL.md, reconstituită în 2006, după eliminarea unor lideri național-liberali din Alianța ”Moldova Noastră” pentru poziții proromânești tranșante, este continuatoarea primelor două formule ale PNL.md, partid care a existat în R.Moldova, inițial, ca o filială a PNL.ro-Organizația teritorială Iași. Cînd în al doilea stat românesc au fost interzise, prin lege, filialele unor partide de peste hotare, inclusiv din România, aici s-a constituit PNL.md.

Primii lideri național-liberali aici după 1991 sunt foștii deputați Andrei Iuri-Apostol și Mircea Rusu – în prezent membri ai conducerii PNL.md.

În primele două formule actualii lideri și alții au avut relații frumoase și de suflet cu primii liberali care au activat după 1989 – regretatul Mircea Ionescu Quintus, Radu Cîmpeanu, Valerian Stoica, Theodor Stolojan, Teodor Meleșcanu, Mona Muscă, Călin Popescu Tăriceanu, Norica Nicolai, cu alți adevărați național-liberali care – pe drept – se revendicau de la legendarii Brătieni, cei care au modernizat și reîntregit România.

Foștii lideri al primelor două formule ale PNL.md au fost încurajați și chiar li s-a formulat ca o rugăminte și misiune să păstreze blazonul partidului istoric PNL.ro, cel mai vechi din spațiul balcanic. Și li s-a propus să preia denumirea, valorile și sigla identice. Mai sunt în viață național-liberali care pot confirma acest fapt.

A treia formulă a PNL.md s-a reconstituit după ce, în 2001, PNL.md a fost partidul care s-a dizolvat pentru că venise Partidul Comuniștilor masiv la putere. Datorită acestei inițiative a PNL.md, s-a constituit, prin lungi și grele negocieri, Alianța ”Moldova Noastră”, care, apoi, pentru alegerile din 2005, a format Blocul ”Moldova Democrată”.

Lideri național-liberali, excluși din AMN pentru poziții liberal-naționale, după încercări nereușite de dialog avut cu alte entități liberale, pentru a nu reconstitui PNL.md în a treia formulă, au convocat un congres în decembrie 2006 și au format PNL.md, a treia oară, acesta fiind unicul partid înregistrat sub regim comunist, în februarie 2007. Președinte a fost aleasă, pentru prima oară în istoria noastră politică recentă prin vot secret – Vitalia Pavlicenco. Membrii fondatori, în special Mircea Rusu și Anatol Țăranu, au lucrat asupra Statutului și Programului și au decis să răspundă integral îndemnului național-liberalilor de peste Prut, care i-au încurajat să fie identici PNL.ro.

În acest sens, conducerea PNL.md, căreia, din 2007 încoace, i-au reușit doar relații sporadice cu PNL.ro, regretă eroarea în care se află Ludovic Orban, care nu cunoaște sau neglijează, consiliat nereușit de fostul membru al PD-L, Viorel Badea, relațiile dintre PNL.md și PNL.ro.

Există și un acord semnat între conducerile PNL.ro și entitatea liberală care a contribuit la formarea AMN. Din partea PNL.ro a fost semnat de Teodor Meleșcanu, acord în care a fost formulată pentru prima oară noțiunea de ”al doilea stat românesc” referitor la Republica Moldova, fapt care a generat o reacție din partea comunistului Voronin.

PNL.md a urmărit cu atenție fuzionarea între PNL.ro și PD-L, invocînd repetat acest eveniment ca model și pentru procesul politic din al doilea stat românesc. De mai mulți ani PNL.md încearcă să coaguleze entitățile care ar împărtăși valori național-liberale și obiectivul Reîntregirii României, pe modelul sacrificiului fondatorilor Partidului Național Liberal ca partid în formula de pînă la 1989. Chiar recent, ultmul Apel-Manifest al PNL.md este conceput în aceeași cheie, sperînd să existe un asemenea dialog politic, mizîndu-se pe conștientizarea faptului că niciun vot în viitoarele alegeri nu trebuie dăruit forțelor antiromânești din Republica Moldova.

Acum un an, împreună cu național-liberalii din România, precum Victor Ionescu, Lucia Gurduza, Radu Sorinca, Alexandru Strîmbeanu, prezenți la ședințe ale PNL.md, coform spuselor lor, prin acceptul și misiunea încredințată de conducerea PNL.ro, cînd era președinte Alina Gorghiu, național-liberalii din R.Moldova au desfășurat o frumoasă și intensă campanie de înscriere a votanților români de dincoace de Prut în Registrul electoral al Statului Român.

Conducerea PNL.md regretă dacă aceste persoane au avut de suferit politic din cauza unor divergențe cauzate în interiorul structurii PNL.ro pentru Republica Moldova, condusă, pe atunci, de același Viorel Badea.  

În toți cei zece ani de cînd există a treia formulă a PNL.md, național-liberalii au fost alături de național-liberalii din România, indiferent de atitudinea ultimilor. PNL.md a fost și alături de USD din România, dincolo de atitudinile controversate ale diferitelor entități și persoane.

Totodată, conducerea PNL.md declară ferm că se revendică, istoric și politic: 1. De la Istoria glorioasă a PNL din România de dinaintea Anului 1989. 2. De la istoria tragică a PNL în Basarabia din perioada interbelică, unde, după ocupația sovietică din 1940, un număr de 540 de național-liberali – aleși locali, demnitari de toate rangurile – au fost exterminați prin diferite metode, mai ales prin deportare. 3. De la activitatea demnă, cu relații de suflet cu PNL.ro, a primelor două entități PNL.md, conduse de Andrei Iuri-Apostol și de Mircea Rusu. 4. De la activitatea politică demnă, cu obiectiv clar unionist, din cei zece ani de cînd PNL.md există în a treia formulă.

În rîndurile PNL.md sunt descendenți ai național-liberalilor din perioada în care teritoriul dintre Prut și Nistru era în componența României Mari.

Conducerea PNL.md nu acceptă să admită că actuala atitudine regretabilă a lui Ludovic Orban și a celor care gîndesc la fel în PNL.ro este cauzată de obiectivul statutar unionist al PNL.md, deși s-a lovit uneori de asemenea replici din partea unor foști membri ai conducerii PNL.ro, inexistenți acum politic în această entitate.

Conducerea PNL.md crede că eroarea în care se află actuala conducere a PNL.ro e cauzată de neinformarea obiectivă și exactă a conducerii PNL.ro asupra activității PNL.md și regretă acest dezinteres, nefiresc relațiilor dintre două partide pe care le credem veritabile românești.

PL.md rămîne deschis și solicită conducerii PNL.ro o întîlnire clarificatoare, pentru a nu lăsa ca realitatea să fie deturnată de interese politice sau de alt gen înguste, cînd scopul tuturor românilor de pe cele două maluri ale Prutului trebuie să fie restabilirea unității naționale românești.

Conducerea Partidului Național Liberal din Republica Moldova

Chișinău, 23 septembrie 2017

 

Comentarii

Lasă un răspuns