La Ora Expertizei, într-un ”dialog al surzilor” – video

Jurnal TV: ”Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de modificarea a art.13 din Legea Supremă, privind limba de stat a Republicii Moldova, inițiat de fracțiunea parlamentară a PLDM. Astfel, sintagma „limba moldovenească” poate fi înlocuită cu „limba română”. Potrivit preşedintelui Curții Constituționale, acest proiect este unul tehnic și vine să implementeze hotărârea din 5 decembrie 2013 a instituţiei. Atunci s-a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, unde se precizează că limba vorbită în Republica Moldova este română, prevalează asupra textului Constituţiei. Avizul de astăzi a Curții a stârnit imediat reacții la președinție. Igor Dodon consideră inadmisibilă legalizarea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova.”

Nota noastră: ”În legislatura 2005-2009 nu au ajuns vreo trei semnături ca să prezentăm o sesizare a Curții Constituționale pentru modificarea art.13, semnături colectate de mine și cu Nota cu Expunerea de motive, care rămîne o pledoarie în favoarea limbii române. Atunci nu s-a reușit. Bine că s-a reușit cu o altă componență a Curții Constituționale. Dar dacă majoritățile parlamentare de după 2009 modificau această prevedere care șine de un adevăr științific, astăzi nu mai era loc pentru toate manipulările de astăzi, la 26 de ani trecuți după proclamarea Independenței.

Și o remarcă: ediția de ieri a Orei expertizei, cu ortacii lui Dodon, s-a transformat, cred- deliberat – într-un dialog al surzilor. Păcat. Acum stai în fața dilemei – mai face să discuți cu asemenea indivizi, unii mai fiind, din nefiricire pentru noi toți, – deputați. O rușine, nu alta…”

Vitalia PAVLICENCO

Comentarii

Lasă un răspuns