Poziția doctorului habilitat Ion Iliciuc despre modul de unire a proromânilor în jurul limbii române – Cenaclul literar patriotic „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, cu genericul -” Limba de stat – în toate instituţiile de stat”.


În ultimii ani se observă o accelerare a rusificării acestei palme de pământ. Cu Dodon, alolingvii noştri tot mai des atacă limba română, deja cer să fie scrise în limba rusă rețetele, nu se respectă documentaţia în limba română, fişele şi toate investigaţiile medicale apar numai în limba rusă, sunt instituţii de stat unde se vorbeşte şi se scrie numai ruseşte.

În magazine ti se impune să vorbeşti „po celoveceschi”, „na normalinom iazâche”. Îi cer lui Dodon să declare prin Costituţie limba rusă a doua limbă de stat, în timp ce ea este – și fără de aceasta – prima limbă în toate oraşele şi centrele raionale ale RM – nu mai vorbesc de Transnistria şi Găgăuzia, unde limba lor de stat este limba rusă.

S-au apucat să rusifice şi satele. Un exemplu viu – satul meu natal Gura Bâcului, în care vorbeau ruseşte doar 3 indivizi, în anul 1968, preşedintele de colhoz, profesoara de limba rusă şi învăţătorul de educaţie fizică – un militar după contuzie cerebrală. În rest – nu mai auzeai limba rusă.

Astăzi în raza de 200-300 întâlneşti 7-8 familii vorbitori de limbă rusă, fie că s-au stabilit cu traiul, procurând casele săteni plecaţi peste hotare, fie prin căsătorii mixte, fiind veniţi din Rusia. Şi toţi vecinii moldoveni vorbesc cu ei în ruseşte. KGB-ul ni-i educă pe concetăţenii noştri ca antipatrioţi. Noi trebue să ridicăm la înălţimea cuvenită a patriotismului în rândul populaţiei. Ideea naţională de consolidare a societăţii trebue să devină LIMBA de STAT, Limba română. Pentru asta trebue cerut – cât nu e prea târziu :

  1. Modificarea art.13 din Constituţie, cu recunoaşterea Limbii Române ca limbă de stat pe tot teritoriul RM;
  2. Interzicerea ocupării posturilor de serviciu a celor ce nu cunosc limba de stat la Preşedinţie, Parlament, Guvern şi in toate instituţiile de stat;
  3. Cetăţenia RM se va acorda strict numai după ce străinii vor învăţa limba statului, istoria RM şi să fi locuit pemanent în Moldova nu mai puţin de 5 ani (zilnic din Rusia vin alegătorii lui Dodon şi e destul să cunoască limba rusă, ca să devină a doua zi cetăţean a RM, de aceea alolingvii nu ne respectă şi ne numesc „bâchi î mula”). Barieră la hotar nu avem, barieră de vize nu avem, barieră de limbă etc.
  4. Predarea in insituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate trebue să se facă numai în limba de stat.
  5. Interzicerea grădiniţilor şi şcolilor primare mixte moldo-ruse.

Copiii ruşi sunt instruiţi acasă să nu vorbească cu copiii moldoveni în limba română, deaceea, din aceste grădiniţe şi şcoli, moldovenii devin rusificaţi. Grădiniţele şi şcolile să fie aparte – moldoveneşti şi ruseşti.

  • Comunicarea în instituţiile publice ale statului se va face în limba de stat, cu excepţia şi în limba engleză la Congrese, conferinţe şi întruniri internaţionale.
  • Războiul informaţional pierdut definitiv. Malul drept al Nistrului ascultă şi privesc doar programele din Transnistria în limba rusă , prin televiziunea cu cablu predomină tranşant programele ruseşti. De aceea trebuie de luat exemplu de la Ucraina.
  • încălcarea legii despre Limba de Stat se va pedepsi până la retragerea cetăţeniei RM şi declararea persoanei non-grata pentru RM.

Stimaţi concetăţeni haideţi să înconjurăm parlamentul şi să ne cerem dreptul legitim la limba de stat. Noi trebue să demonstrăm că ne pasă de limba noastră şi nu le vom permite la guvernanţi să-şi bată joc de ceea ce noi avem mai scump – Limba Mamei.

Cu deosebit respect pentru toţi cetăţenii patrioţi ai RM . prof. Ion lliciuc. 18.09.2019. tel.de contact 079.10.30.47

Comentarii