Comunicat de presă cu privire la explozia din Beirut, LIBAN

Știrea și imaginile cu explozia de la Beirut, de ieri 4 august 2020, cu puterea unui cutremur de 4,5 grade, resimțit inclusiv in Cipru (la peste 200 km distanta, explozie), continuă să facă înconjurul lumii. Explozia este comparabilă cu cele din Hiroshima și Nagasaki din august 1945. Cele, aproape 3000 tone de nitrat de amoniu au determinat inca o tragedie la nivel mondial.

Dincolo de proporțiile tragediei, nimeni dintre noi nu s-a așteptat însă ca și Republica Moldova sa fie implicata, de data aceasta, prin nava de pe care a fost confiscat materialul explozibil acum 6 ani, preconizat a fi dus in Mozambic.

Anterior, au mai fost stiri despre caracterul dubios al transporturilor pe mare efectuate sub pavilionul RM.

Este inadmisibil ca pana la aceasta ora lipseste o reactie a autoritatilor de profi si a oficialilor RM, nu doar in ceea ce priveste condoleantele si compasiunea, dar si ancheta care se impune in acest caz si pe domeniu in ansamblu.

Toate acestea au loc in conditiile in care pe teritoriul RM, la Colbasna, se gasesc 20000 tone de munitii, pe care Rusia refuza sa le evacueze, nu de 6, dar de 30 de ani.

Cinic si ridicol este ca Dodon si in aceasta situatie se afla Moscova, unde nu ridica aceasta problema si de unde tace cu privire la cele mentionate mai sus, aplicand politica strutului, care baga capul in nisisp, iar dupa el – tot Guvernul, Parlamentul, Agentia Navala (ANRM), Procuratura etc

Din pacate, RM a ajuns sa fie nu doar o problema in regiune, dar si un exportator de insecuritate in lume. Statul RM este din nou decredibilizat, confirmandu-si statutul de stat esuat, de epava.

Miscarea Poltica UNIREA isi exprima regretul in legatura cu implicarea RM in aceasta tragedie bazata pe activitate ilegala, pe contrabanda, sub pavilion moldovenesc. Exprimam condoleante si ne exprimam compasiunea cu poporul libanez, in aceste clipe grele, similare cu urmarile unui razboi.

Cerem autoritatilor RM, celor din Liban dar si celor internationale sa dea publicitatii toate informatiile legate de acest caz, dar si cu privire la toate navele care circula sub pavilionul RM. O ancheta internationala, ampla si completa, se impune in aceasta situatie.

Chisinau, 5 august 2020

Comentarii