Functia in organele de conducere, apartenenta la un partid politic impun un comportament si o raspundere. Este necesar sa se constientizeze responsabilitatea sincera si angajanta atit fata de colegi, de sustinatorii formatiunii, cit si fata de cei pe care ni-i dorim alaturi, in realizarea obiectivelor noastre politice. Reconstituirea PNL, in anul 2006, a fost o consecinta a deciziilor luate de conducerea AMN, unde membrii PNL nu s-au mai regasit, pentru ca au promovat insistent angajamentele si obiectivele anuntate in Platforma electorala a BMD din 2005. AMN nu a realizat sarcina de debarcare a comunistilor si de instaurare a unei conduceri democratice in R.Moldova, acest lucru liberalii l-au expus in fata liderilor AMN, ceea ce a creat un inconfort. Instinctiv, acestia s-au inconjurat de oameni apropiati din fosta conducere a Primariei Chisinau, impartindu-i pe membri in ai nostri si ceilalti, ceea ce a dus la devierea de la Programul partidului, de la promisiunile date alegatorului, la eliminarea penelistilor activi din formatiune. Acestea au si servit drept premize pentru reconstituirea PNL, al carui membru sint de la fondare.
Sunteti de profesie medic. Spuneti-ne, ca sa stim noi, dar sa vada si cititorii site-ului, cum merg treburile unui om de afaceri in acest domeniu astazi si care sunt problemele ce va stau in cale pentru o activitate in forma dorita?
Sunt medic si ma mindresc sa am aceasta nobila profesie. Am activat in multe colective, in diferite functii si in toate etapele activitatii profesionale m-am dedicat cu raspundere profesiei si functiei. Sunt adept al medicinei asigurate, dar nu in forma in care exista acum. Acest sistem a fost impus de fosta guvernare comunista, pentru a avea priza la electorat. Daca va aduceti aminte, inainte de alegerile parlamentare din 2005, in institutiile medico-sanitare, erau invitati pensionarii pentru controlul medical. Dupa incheierea scrutinului, totul se linistea. Nu sunt impotriva acordarii unei atentii deosebite persoanelor de virsta a treia, insa acest lucru nu trebuie facut in detrimentul altor generatii.
Cum apreciati evolutiile politice, prestatia AIE si sansele democratilor sa aseze R. Moldova pe fagasul decisiv al integrarii europene?
In scrutinul din 29 iulie societatea a ales o guvernare democratica, ce conduce astazi statul. Schimbarea a fost posibila numai datorita unirii eforturilor partidelor parlamentare necomuniste in acel moment. Personal, sunt de parere ca participarea la alegerile anticipate din 29 iulie 2009 a partidelor parlamentare si extraparlamentare trebuia sa aiba loc pe lista unui singur partid, ceea ce PNL a demonstrat ca e posibil din punct de vedere juridic. Dupa 29 iulie am fi avut alte rezultate si cred ca era posibil ca Presedintele tarii sa fi fost ales. AIE are sansa sa indrepte Moldova pe fagasul decisiv al integrarii europene. Electoratul sustine efortul AIE. Cred ca Alianta este in sine o structuca provizorie de trecere de la fostul sistem dictatorial instaurat de PCRM spre un stat de drept.
Oamenii sunt multumiti sau dezamagiti de lupta politica din societate, de reformele efectuate in economie si in domeniul social?
Orice reforma in societate necesita niste sacrificii. Efectul reformelor va avea succes in cadrul societatii doar cind reformele vor fi pregatite din timp si vor avea efectul de a diminua partile lor negative. Este clar ca reformele pe care le promoveaza AIE nu maresc numarul sustinatorilor, dimpotriva – il micsoreaza. Neajunsul aliantei consta in colaborarea slaba dintre componentele sale si lipsa activitatii in teritoriu. Aceasta rezulta din intilnirile pe care le are conducerea PNL cu oamenii in teritoriu. Migrarea masiva a fostilor functionari comunisti spre compunentele AIE discrediteaza alianta si duce la piedierea increderii populatiei.
De ce credeti ca are nevoie medicina noastra pentru a fi performanta? Societatea pe care o conduceti este una de performanta superioara sau medie?
Medicina are nevoie de o baza materiala puternica, de cadre profisioniste si de o renumerare adecvata a muncii personalului, de o concurenta sanatoasa intre medicina de stat si cea privata. Statul, prin reforme in medicina, ar trebui sa creeze conditii pentru investitorii straini. Toate acestea vor duce la schimbari in medicina. Nu trebuie sa uitam de propagarea modului sanatos al vietii si de ce facem personal pentru aceasta. In mediul in care activez – stomatologia -, exista o concurenta mare, ce duce la ridicarea calitatii serviciilor pe care le acordam. Clinica, pe care o conduc, activeaza din anul 1998, are o autoritate bine-meritata prin calitatea si gama larga a serviciilor oferite.
Legat de criza economica mondiala si moldoveneasca – v-a afectat ea busuness-ul sau nu? Daca da – ce credeti ca trebuia sa faca statul?
Criza economica a afectat toate sferele de acvitate si, in acest fel, ne forteaza sa cautam mai multe cai de iesire din situatia data si sa prosperam, totusi. Prin reformele in toate ramurile economiei nationale societatea va avea doar de cistigat. Trebuie sa specificam ca aceste reforme sunt pentru bunastarea societatii, nu doar pentru o parte componenta a ei – pentru elita.
Cum vedeti perspectiva PNL, a partidelor liberale in general, in acest an extrem de interesant si important pentru soarta europeana a R. Moldova?
Partidul National Liberal are o traditie istorica bogata. Membrii PNL au infaptuit Marea Unire in 1918. Datorita acestui fapt, toti membrii partidului poarta o mare raspundere politica in fata societatii. Actuala echipa PNL este constituita din oameni cinstiti, onesti si cu spirit unionist, nu tradeaza pentru o functie sau un avantaj. Pozitia PNL in problemele principale: aderarea la UE, NATO si apropierea de Romania a fost intotdeauna exprimata clar si univoc fara oscilatii in functie de situatii, de influente. Activitatea partidului si pozitiile lui in problemele sensibile deranjeaza unele partide de dreapta. PNL in totdeuna a fost si ramine pentru unificarea fortelor de dreapta. La momentul dat e necesara, mai mult ca oricind, apropierea partidelor de dreapta si unirea intr-un bloc in perspectiva alegerilor anticipate. PNL isi consolideaza pozitiile pentru participarea la alegerile locale si la cele parlamentare anticipate. Participarea in bloc a partidelor de dreapta: PNL, PL, PLDM, AMN si altele ar avea un efect mai mare in promovarea intereselor nationale si europene. O apropiere de UE e cu mult mai posibila prin Romania si NATO.
Va multumim.
www.pnl.md