Hotărârea Delegației Politice Naționale cu privire la imuabilitatea valorilor național-liberale în stânga Prutului

pnl-pt-unirePartidul Național Liberal din Republica Moldova se revendică, istoric, de la Partidul Național Liberal fondat în România pe 24 mai 1875, care a activat și între Prut și Nistru, în perioada interbelică.

 

PNL s-a constituit, în stânga Prutului, în anul 1993, ca organizația Chișinău în cadrul Filialei PNL-Iași din România, evoluând spre alte formule politice urmare a modificării legislației în al doilea stat românesc și răspunzând imperativului de coagulare a forțelor anticomuniste.

 

În titulatura PNL sunt îngemănate două concepte – ”național” şi ”liberal”.  “Naţional” înseamnă – și acum, în stânga Prutului, – recuperarea identitară, prin întregirea Statului Român în atributele suveranității şi dezvoltării sale economice, culturale, educaționale. ”Liberal” a exprimat mereu natura regimului politic și social–economic, bazat pe proprietate şi libertate, prin căutarea continuă a echilibrului în societate. Este chintesenţa a două curente de gândire politică, din care s-a edificat Statul Român modern, contopite în ideologia şi practica PNL care, după 1866, au însemnat Modernizarea și Reîntregirea României.

 

Partidul Național Liberal promovează, conform Programului său, imperativul omogenizării politice a spațiului de pe cele două maluri ale Prutului, ca o premiză pentru înfăptuirea obiectivului major de unitate națională a românilor, prin reunificarea celor două state românești.

 

PNL a salutat Amendamentul Quintus, adoptat de Congresul PNL din România, care stipulează că denumirea, identitatea, tradiţia istorică şi unitatea sunt valori imuabile ale partidului – prevedere introdusă în Statut în contextul negocierilor și fuziunii dintre PNL.ro și PDL.ro.

 

În acest scop și având în vedere procesul de consolidare a segmentului național-liberal în societatea din Republica Moldova, prin extinderea numărului de sprijinitori ai acestui curent de gândire, Delegația Politică Națională a PNL statuează:

 

  1. Denumirea, identitatea, tradiţia istorică și obiectivul de refacere a unității naționale românești ale Partiului Național Liberal se declară valori imuabile și nu se modifică în procesul de negocieri pentru coagularea forțelor naționale.
  2. Delegația Politică Națională înaintează Comisiei de Statut pentru viitorul Congres al PNL propunerea privind consfințireaa, în Statutul PNL, a valorilor național-liberale drept imuabile.
  3. Național-liberalii promovează Reîntregirea neamului, după care PNL din stânga Prutului se va contopi în PNL-ul din întreg spațiul românesc.

Delegația Politică Națională a PNL,

Chișinău, 13 decembrie 2014

Comentarii

Lasă un răspuns