Pentru Z.Gardă: Guvernul Streleț – ce șanse are să-și facă mandatul?

ZGSONDAJ: Ziarul de Gardă: Are mai multe șanse decât guvernul Gaburici?

Vitalia Pavlicenco: Da, Guvernul Streleț pare a acea ceva mai multe șanse să reziste, cel puțin peste 100 de zile. Guvernul Gaburici a fost, anticipat, unul de tranziție, ca să scape Filat de un ”pur și simplu” premier Leancă (”bună bucățică” și ăsta!). În timp ce Guvernul Streleț are menirea să salveze, pe de o parte, imaginea actualilor lideri PLDM și PD după alegerile locale fraudate masiv, iar, pe de alta, – interesele cleptocratice neschimbate, pe verticală. Și va mai dura până și actualul Guvern își va deconspira esența nereformatoare și neeuropeană în fața donatorilor externi, care au acordat ultima șansă guvernanților corupți de la Chișinău. Mai este, însă, ”o problemă” – nemulțumirea maximă a populației, ce ar putea exploda ultimativ în cazul insuportabilității obiective a consecințelor guvernării criminale. Dacă toate acestea vor deveni evidente și de neneglijat, atunci la anul pot avea loc alegeri anticipate.    

ZG: Este mai performant decât fostul Guvern: părți tari?, părți slabe?

caracatita

Caracatița de la Putere

VP: Nu este mai performant, este unul caricatură și farsă, dar nu prin unii oameni integri, ci prin menirea pe care, din păcate, o au miniștrii de la patronii lor politici criminali. Dar în aceasta constă și posibila lui forță mai măricică decât a lui Gaburici, adică, liderii politici – în fața dezastrului creat în anii de după 2010 și a fricii să nu fie asaltați cu săpi și furci – ar putea accepta condițiile Finanței occidentale, mizând, în schimb, pe clemență, ceea ce ar mai aduce bani, pentru a nu muri încă acest stat artificial și acaparat. Părțile slabe sunt întreaga conjunctură politică și geopolitică, lipsa de credibilitate din partea societății și a Vestului, dar și majoritatea miniștrilor înșurubați în fotolii ca figuri obediente, nimic mai mult.

ZG: Va influenta PL soarta acestui guvern?

VP: Doar în rău. PL, prin liderii săi farisei și cu interese dubioase, nu va avea capacitatea și verticalitatea să se opună Mafiei politice din care începe să facă parte tot mai clar. PL va încerca să joace la două capete – să profite de guvernare, dar și să tot încerce a se distanța de esența ei antinațională, pentru a nu deceda politic. Asta ar putea dezechilibra și mai rapid guvernarea, când corabia va da semne că începe să se scufunde. Întrebarea rămâne ”ce facem noi?” Răspunsul e unul, la suprafață, – ne unim cu România și le venim de hac hoților și corupților.

http://www.zdg.md/editia-print/politic/sondaj-durata-guvernului-strelet

Comentarii

Lasă un răspuns