2008 este un an pierdut pentru R. Moldova. Interviu Info-Prim cu V.Pavlicenco, presedintele PNL

Cum apreciati anul politic 2008 pentru R. Moldova si ce pronosticuri faceti pentru 2009?

2008 este un an pierdut pentru R.Moldova. Comunistii si aliatii lor, zisii crestin-democrati, au avut o singura preocupare: sa-si consolideze „temelia” pentru perpetuarea la guvernare in 2009. In pofida apelurilor repetate ale PNL, opozitia nu a avut o atitudine comuna, prin care sa sublinieze, in mod expres, acest fapt. Comunistii si-au intarit pozitiile ca regim politienesc, prin persoane dubioase in structurile de forta, l-au eliminat inclusiv pe primul-ministru, care i-a servit pina la dezgust, pentru a propulsa, in locul lui, o femeie ce s-a angajat intr-o misiune absolut ingrata – de a camufla si a farda matrapazlacurile guvernarii comunisto-capitaliste, ce a adoptat legi si modificari discriminatorii la legislatia nationala, in special electorala. Iata ca i-au ajuns pe comunisti din urma, spre sfirsit de mandat, si efectele abuzurilor din justitie, de la venirea lor in forta, in 2001. Am in vedere procesele de judecata pierdute la CEDO. Alte „succese” ale guvernarii comuniste sint incalcarea in continuare a drepturilor omului, declinul economic tot mai evident, aducerea oamenilor la disperare prin situatia legata de banci si credite, pentru care a crescut drastic dobinda, in timp ce salariile nu cresc, locuri de munca si locuinte sociale nu apar, iar pensionarii sint alungati din Piata Marii Adunari Nationale, sa nu protesteze contra saraciei si a infometarii lor premeditate. PCRM si PPCD au adoptat modificari la bugetul pe anul 2008 si un buget pe anul 2009 prevazind bani publici doar localitatilor ce au votat reprezentanti ai acestor doua partide. Sistemul social nu le poate asigura oamenilor supravietuirea, sistemul medical e la pamint. Intre timp, Presedintia isi cumpara candelabre de circa 5 mln dolari, prin contrabanda, adica spala bani sa ii aiba suficienti in alegerile parlamentare, cheltuie sute de milioane pentru proiecte neviabile. Membrii familiei-clan mafiot acapareaza afacerile oamenilor, care s-au incumetat sa le dezvolte, Guvernul vinde societati cu capital de stat gen Moldasig, iar Banca de Economii, avind capital de stat, da credite de milioane pentru sedii ale comunistilor, ca sa nu mai spun ca interpelarile deputatilor nu sunt tratate serios, iar oamenii umbla plingind pe drumuri din cauza ca nimeni nu-i primeste in audienta si nu functioneaza institutiile statului. Nu a aparut clasa medie sub regim comunist, agricultura e la pamint, problema transnistreana nu este rezolvata si se alimenteaza din ea, la infinit, clanurile mafiote de pe ambele maluri ale Nistrului. PCRM persecuta, prin oamenii SIS, politie si structuri gen Inspectia Muncii, prin alte structuri de control si inspectie, agentii economici, in loc sa le creeze conditii propice pentru afaceri.

Multe alte lucruri s-ar putea spune despre ce se intimpla la noi, dar cel mai condamnabil e ca a continuat genocidul romanilor din R.Moldova, comunistii au distrus cultura si invatamintul, institutiile universitare, nu le permit tinerilor sa invete, in timp ce isi trimit odorasii peste hotare… Dar cel mai important e ca acesti guvernanti antinationali si antipopulari s-au ales cu citeva pozitii comune ale ambasadorilor si sefilor de misiuni diplomatice, ce au taxat mai multe prestatii negative si derapaje antidemocratice ale comunistilor, care nu vor sa-si respecte angajamentele pe calea integrarii europene, asumate doar declarativ. Coruptia este in floare, sondajele de tot felul arata o nauceala a oamenilor, adusi la conditia de neoameni, care merg sa ceara pe la magazine o bucata de piine pe datorie, sa nu moara de foame.

Un lucru pozitiv pe care as dori sa-l mentionez pentru acest an ar fi ca, in pofida relatiilor proaste cu Bucurestiul, din cauza comunistilor, agentii economici din R.Moldova isi reorienteaza, totusi, exporturile spre Vest. Dupa default-ul financiar din august-septembrie 1998, Alianta pentru Democratie si Reforme din Parlamentul R.Moldova a adoptat, la 11 septembrie, o hotarare istorica, ce a proclamat integrarea europeana ca obiectiv strategic major al R. Moldova, exporturile moldovenesti urmind sa fie reorientate spre Vest. Iata aflam ca, in acest an, volumul comertului dintre Romania si R. Moldova a constituit aproape 735 mln dolari in primele noua luni ale anului curent, fata de 440 mln dolari, in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce reprezinta o crestere de circa 70%. Romania este, de citeva luni, principala piata de desfacere a produselor moldovenesti. In perioada de referinta, volumul importurilor de peste Prut a constituit aproape 260 mln dolari, fata de 142 mln, in aceeasi perioada a anului trecut. Romania este al doilea partener comercial al R.Moldova, pe primul loc situindu-se Ucraina, cu 746 mln dolari, datorita volumului mare de produse exportate in R.Moldova (peste 640 mln dolari). Pentru comparatie – volumul comertului cu Rusia (o tara foarte mare!) a fost de 685 mln dolari. Revenim, insa, la guvernantii comunisti, care isi tot bat capul de administratia locala – municipala si raionala – pentru ca acolo se afla la conducere opozitia si lupta acerb pentru erodarea imaginii acesteia, ceea ce nu le prea reuseste. Alte „preocupari” ale comunistilor sunt cheltuirea de bani pentru mofturile crestin-democratilor, sprijinindu-se in a edita si difuza carti contra oponentilor politici, de a caror venire, ca majoritate, in Parlament se tem, pentru ca nu cumva guvernanti comunisti sa ajunga pe banca acuzatilor dupa ilegalitatile la care s-au dedat metodic in acesti aproape 10 ani de guvernare PCRM-PPCD.

2008 incheie opt ani de guvernare a Partidului Comunistilor si doua mandate consecutive ale presedintelui Vladimir Voronin. Ce trasaturi distinctive au marcat aceasta perioada?

Societatea a fost constant intimidata, oamenii sunt speriati, politia, in loc sa se ocupe de infractori si de hoti, ii urmareste pe oponentii politici, le ticluieste dosare penale, ii prinde si ii inchide pe cei ce vor sa protesteze din cauza imposibilitatii de a supravietui. Comunistii ne-au transformat societatea in una criminalizata, cu o saracie groaznica, cauzata de o guvernare corupta pina in maduva oaselor. Acesti opt ani – eu spun ca sint in curand chiar 10 ani impliniti, dupa rasturnarea Aliantei pentru Democratie si Reforme, in 1999, – au fost un regres pentru R.Moldova la toate compartimentele, noi raminind, in mod ingrijorator, chiar si in urma R.Bielarusi. Moldova oscileaza mereu intre Est si Vest, Chisinaul, comunist inca, nu vrea sa se alinieze Georgiei si Ucrainei in demersul proNATO, desi asta ar deschide mari perspective R.Moldova de a ne inscrie pe drumul spre sistemul de securitate euratlantic, fapt ce ar insemna venirea investitiilor, crearea locurilor de munca, reformarea structurala a sectorului public, deschiderea statului pentru proiecte, programe occidentale. Dimpotriva, Voronin a fortat adoptarea unei Conceptii a securitatii nationale, ce ne cantoneaza in sfera de influenta rusa, ceea ce ne tine vulnerabili si impotenti cind gindul ne duce spre viitorul european, pe care ni-l dorim cit mai aproape. Voronin si-a demonstrat toata incapacitatea de a guverna, fiind bun specialist doar la furat, acaparat, vorbit in dodii, adica de a fi iresponsabil, pentru ca el e „pahan” (stapan) si nu se teme de nimeni. PCRM ramine un partid din duplicitari, farisei, care stau in spatele PPCD, ce se tot chinuie sa le fardeze imaginea hidoasa de antiromani, stigmatizandu-i pe toti ceilalti ca ar fi prorusi si potentiali tradatori ai celui de-al doilea stat romanesc, in timp ce doar PCRM si PPCD ar ramane „aparatori ai sfintei statalitati”. Iurie Rosca s-a lepadat de romanism, ca asta ii supara pe comunisti. Dar iata ca, potrivit sondajului Gallup, comandat de IRI, 29% din alegatori s-au pronuntat pentru Unirea R.Moldova cu Romania. Daca ne vom aminti procentul din primii ani de dupa Puciul din 1991, raspunsul de acum este un indiciu ca numarul adeptilor Unirii este in continua crestere.

Pe ce mizati in alegerile parlamentare din primavara anului 2009 si care ar fi efectele acestora asupra R. Moldova?

PNL are cel mai clar mesaj national si proNATO dintre formatiunile politice. Desigur, unii vor intreba : „Ce ne tot vorbiti de NATO, ca noua ne trebuie piine si la piine?”. Este adevarat, numai ca lucrurile stau invers. Pina nu vorbim de reforme care sa fie compatibile cu standardele pe care ni le-am propus sa le respectam daca ne declaram proUE, nu vom avea investitii straine, nu vom avea locuri de munca, nici cetateni reveniti acasa, nici rezistenta in fata crizei mondiale, care, in R.Moldova, va fi dublata de criza de sistem ce ne-a afectat profund, nu vom avea nici impozite, nici pensii mai mari, nici salarii decente, nici burse sau indemnizatii care sa le permita oamenilor sa nu moara de foame. Vorbim acum de metode austere in economie, in banci, dar ce s-a facut in acesti ani incit au ajuns azi oamenii sa-si abandoneze creditele, a caror dobinda a crescut, iar ei in apartamente nu au intrat? Cea mai mare crima a comunistilor impotriva oamenilor este ca nu au sprijinit aparitia clasei medii in R.Moldova, care sa isi poata plati facturile, gazele rusesti, dar si sa creeze locuri de munca.

PNL va miza pe aprecierea pe care o vor da oamenii pozitiei mele ca deputat, cea care i-am aparat constant pe oameni si am pus o serie de probleme majore in Parlament, cum ar fi finantarea, conform legii, a justitiei, pentru a fi impartiala, contrabanda de la frontierele interne cu Transnistria, legalitatea averii clanului Voronin, stabilirea unor relatii speciale cu Romania, crearea unei comisii independente de medici, ca sa analizeze starea mintala a lui Voronin, care a atacat impardonabil si constant Romania, tot eu ma judec acum la CEDO cu Voronin, care m-a invinuit de aiureli, am pus problema anularii unor documente semnate cu Transnistria, in baza carora Tiraspolul ne erodeaza pozitiile si statul, multe alte probleme, al caror dosar acum il fac. Noi, PNL, impreuna cu MAE, cu care am decis sa mergem impreuna la alegeri, vom arata ca nu facem parte, ca altii, din clanuri mafiote mai vechi si mai noi/vechi, de aceea „cei cu sansa” ne vor tot taxa ca vom da voturi la comunisti, insa noi le spunem ca nu le vom da comunistilor, ci vor reveni celor ce vor lua mai mult, ca se lauda toti ca iau peste 50%.

Nu cred ca dupa alegerile din 2009 va fi usor si bine. Dimpotriva, va fi complicat dialogul intre formatiunile democratice – s-a vazut in Consiliul Municipal Chisinau de ce sunt capabili democratii prea ambitiosi, dar si comunistii vor pune multe piedici si vor trage sfori sa nu permita o coalitie democratica viabila. Conteaza daca in spatele zisilor democrati nu stau forte antinationale. Daca stau, va fi greu sa redam speranta euratlantica si proromaneasca populatiei – unica de natura sa ne scoata din mizerie si sa ne alinieze valorilor si standardelor occidentale, pe care romanii si alogenii din R.Moldova ar trebui sa le urmeze, pentru binele tuturor.

Va multumesc si le doresc tuturor „La Multi Ani!”.

Comentarii

Lasă un răspuns