Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, la „Moldova in direct”

La aceasta editie, la fel ca si la una anterioara, in cadrul aceleiasi emisiuni, a participat si vicepresedintele PNL, dna Alexandra Can, care a expus viziunea formatiunii asupra actualei situatii complicate si asupra prioritatilor ce ar trebui sa stea pe agenda guvernantilor.

PNL a difuzat o declaratie privind momentul politic, sugerind evitarea alegerilor anticipate si identificarea unor posibilitati de a merge in cadrul unei AIE, inclusiv revazute, pina la semnarea, in toamna, a Acordului de asociere a RM la UE. Sigur, lucrurile au mers prea departe, insa ceea ce se intimpla acum nu este o catastrofa, pentru ca unele modalitati condamnabile de guvernare, pe care PNL le-a banuit mereu, semnalindu-le societatii, dar care acum au devenit o evidenta, e bine ca au ajuns in atentia publicului, pentru ca electoratul sa deschida ochii mai bine cind voteaza sau isi vinde votul. Odata si odata trebuia inceputa lupta contra coruptiei si e bine ca incepem de la ”ai nostri” – ca doar de la comunisti nu aveam la ce ne astepta. Nu conteaza cine a facut imprimarile si interceptarile de convorbiri telefonice – noi stiam si simtim ca totul se intercepteaza -, important si uluitor este de ce pretinsii democrati conduc la fel sau in mod si mai lacom decit satrapii bolsevici. Cum sa nu recunoastem ca am avut dreptate cind spuneam ca nu exista nicio diferenta intre proeuropenii verzi-rozi-albastri si antieuropenii rosii? Dar, odata vazuta situatia consternanta, pe care, de fapt, o stiam, guvernarea trebuie sa aiba acum si raspunderea, si vointa, si bunul-simt sa inceapa a schimba, totusi, sistemul. Daca in primii ani dupa Indepedenta mai erau practicabile metodele de jungla in intreg spatiul comercial-economic CSI-ist, odata cu avansarea spre UE este clar ca devine tot mai ingust culoarul pentru cei ce nu vor reguli stricte si clare, de aceea ei se revolta si acapareaza acum cit mai multe bogatii si bani, pentru a-l ”intrece”, in plus, pe cel care e mai bogat decit el. Asa era si Voronin, care considera ca orice leu in buzunarul altcuiva este o ofensa personala pentru orgoliul sau. E vreo diferenta fata de actualii detinatori de pirghii? raspunsurile le gasiti in interceptarile telefonice.

In timpul emisiunii un telespectator a vorbit frumos de PNL (si urit – despre Turcanu si Coropceanu, vicele lui Selin), sugerind formatiunii noastre includerea in Program a prezumtiei vinovatiei pentru functionarii si demnitarii publici. Dna Can a acceptat, insa a uitat, in graba emisiunii, sa spuna ca noi avem in Program exact depolitizarea sistemului administrativ central si local, cu angajarea prin concurs a functionarilor, in paralel cu cerinte drastice fata de ei, in conditiile unei remunerari adecvate. Chiar dna Alexandra Can a fost cea care a insistat asupra acestui aspect la elaborarea si redactarea Programului.

In plus, legat de combaterea coruptiei, PNL a mers cu MAE in alegerile din 2009 si a lansat un program extrem de amplu de lupta atit impotriva coruptiei, cit si de recuperare a proprietatilor furate. De asemenea, PNL are in Programul sau ”Prin libertate – spre bunastare” si principiul ”restitutio in integrum”, ceea ce insemana ca statul este dator sa restituie toate averile confiscate familiilor de romani si altor traitori ai acestei palme de pamint romanesc in ultimele decenii – principiu fara de care nu esti admis in Uniunea Europeana.
 
Vitalia Pavlicenco
Comentarii

Lasă un răspuns