Asta vom spune in cadrul dezbaterilor electorale

Partidul National Liberal, pe care il reprezint, in calitatea mea de presedinte, are sloganul Libertatea e aproape!, E vorba de Libertatea pe care nu ne-am recapatat-o dupa 5 aprilie 2009. PNL a salutat nevotarea de catre Opozitia liberala a unui Presedinte de stat propus de comunisti si desfasurarea alegerilor anticipate. Avem, pe 29 iulie, o sansa unica sa trimitem la groapa de gunoi a istoriei regimul comunist antiuman, antipopular, antiromanesc si antieruopean.

PNL s-a reconstituit ca partid in 2006, a participat la alegerile locale din 2007 si la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, cind a sprijinit Miscarea „Actiunea Europeana”.

Legea privind partidele forteaza formatiunile politice sa se inscrie in cursa electorala cu lista proprie, ceea ce a si facut PNL, care are o echipa din oameni profesionisti. Iata statisticile: pe lista PNL pentru Parlament, dintre cei 103 candidati 45 sint femei, 58 – barbati, 27 tineri. 12 candidati detin cetatenia romana si alti 14 au depus actele pentru redobindirea acesteia. De asemenea, 39 candidati sint din Chisinau, iar 64 – din raioane. Dupa criteriul profesional, lista PNL include 17 economisti, 2 doctori in stiinta, 8 juristi, 21 de pedagogi, 9 medici.

Pe 6-7-8-9 aprilie conducerea PNL a fost alaturi de cei care au protestat impotriva falsificarii voturilor si condamna crimele savirsite de comunisti contra propriilor cetateni.

Un scop al crimelor si devastarilor Parlamentului si Presedintiei, comise de regimul antinational, au fost de a-i speria pe oameni si de a cheltui banul public in interesul clicii comuniste de la Putere, prin repararea lor ulterioara. (In fotografia din dreapta: Statuia lui Al.I.Cuza din Piata Unirii, Iasi)

Un alt scop al devastarilor comuniste a fost de a ponegri Romania, de a ne speria din nou cu pericolul romanesc, de a nu ne permite sa fim cine sintem, romani, si sa mergem spre structurile euratlantice, spre relatii foarte bune, de care avem nevoie ca de aer, cu fratii romani de peste Prut, care sint in NATO si UE. Comunistii si aliatii lor vor sa ne mentina in zona de influenta rusa, sa nu ne mai dezvoltam, sa nu avem o economie deschisa investitiilor, sa nu avem locuri de munca si acasa, sa murim cu zile in lagarul lui Voronin, unde coruptia generalizata imbogateste hotii si ii saraceste continuu pe cetatenii de rind si pe agentii economici. Acestia isi inchid afacerile, iar agricultori, taranii, fermierii, toti laolalta, sint lipsiti de posibilitatea de a-si asigura un trai decent. Lipsa reformelor liberale autentice pe parcursul ultimilor 15 ani  a condus la oligarhizarea societatii. Moldova e condusa de o grupare oligarhica, imbogatita din saracirea, neinformarea si terorizarea oamenilor.

Platforma electorala a PNL e bazata pe Programul partidului „Prin libertate, spre bunastare”, care inseamna un Parteneriat strategic Republica-Moldova-Romania – in NATO si UE!, pe care, in alegerile locale trecute, l-am prezentat ca Uniunea interstatala Romania-Republica Moldova – singurul proiect european si singura sansa a cetatenilor Republicii Moldova de a scapa de saracia prin care sintem tinuti intr-un bantustan comunist prorusesc. PNL spera ca ajutorul firesc, pe care Romania e gata sa il acorde Republicii Moldova pe calea spre NATO si UE, se va solda cu democratizarea si europenizarea societatii noastre.

Calea Parteneriatului Strategic al Republicii Moldova, ca al doilea stat romanesc, cu Romania, ca primul stat romanesc, este calea cea mai scurta si cea mai sigura de salvare a populatiei de saracie, de coruptie, de regimul totalitar comunist care, in frunte cu Vladimir Voronin, au uzurpat puterea in stat si au generat toate faradelegile in societate. Numai apropierea de Romania va scapa Republica Moldova de influenta nefasta continua din partea cercurilor politice imperiale din Rusia, ce se opun vehement avansarii noastre spre familia euratlantica, va insemna instaurarea statului de drept, justitie independenta, respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului. Ani in sir clasa politica si intelectualitatea, oamenii de buna credinta din Republica Moldova au asteptat o apropiere de Romania prin accelerarea procesului de integrare europeana care, acum, dupa evenimentele din 7 aprilie, s-a vazut clar ca nu poate fi obiectiv politic al conducerii comuniste si al aliatilor ei.

PNL considera ca, in acesti 18 ani, de cind ne-am proclamat independenta ca stat, nu am avut si nu avem o clasa politica orientata univoc spre iesirea din CSI, integrarea europeana si o cooperare strinsa cu Romania. Din pacate, avem o clasa controlata de cercurile imperiale rusesti, ale caror interese nu corespund aspiratiilor noastre nationale, cea mai importanta fiind de a scapa de ocupatia ruseasca. Iar Partidul Comunistilor este coloana a cincea a cercurilor imperiale de la Kremlin, de unde ia recent jumatate de miliard de dolari pentru a ne tine izolati de Europa si a se imbogati si mai departe furindu-ne afacerile, averea, viitorul.

De 18 ani, clasa politica nu promoveaza un mesaj clar, ci unul trunchiat, injumatatit, nu procedeaza ca si politicienii baltici sau romani, care au spus incotro pleaca – spre Europa – si au ajuns sa fie membri ai familiei europene prospere.

Partidul National Liberal ramine fidel si Platformei electorale a echipei democratice unite din alegerile parlamentare-2005,  care a promis sa promoveze ZECE PRINCIPII FUNDAMENTALE, fara de care nu ne putem pune pe picioare economia, nici asigura suportul social al cetatenilor. Iata cinci dintre aceste principii:

1. Republica Moldova este un stat suveran si independent, unitar si indivizibil.

2. Obiectivul strategic al Republicii Moldova este integrarea in Uniunea Europeana si in structurile euratlantice, precum si edificarea unui parteneriat durabil cu SUA.

3. Republica   Moldova   constata   ca   structurile  CSI si-au demonstrat ineficienta si trebuie sa-si retraga calitatea de membru al CSI, pledind pentru relatii bilaterale profunde si reciproc avantajoase cu Rusia, Ucraina si cu alte state din spatiul ex-sovietic.

4. Republica Moldova considera drept ilegala prezenta fortelor armate straine pe teritoriul sau si cere retragerea imediata, neconditionata si completa a acestora si a arsenalelor lor militare.

5. Republica Moldova isi asigura, in baza Declaratiei de Independenta, unitatea poporului si   armonia relatiilor interetnice, prin integrarea cetatenilor de alta origine etnica in societatea moldoveneasca, conform criteriilor de la Copenhaga.

Iata si celelalte cinci principii fundamentale, menite sa schimbe la fata Moldova.

6. Statul incurajeaza solidaritatea sociala si asigura un nivel de viata decent fiecarui cetatean, prin plati compensatorii, la nivelul bugetului minim de consum.

7. Republica Moldova asigura respectarea principiilor economiei de piata functionale, care sa garanteze cresterea bunastarii cetatenilor.

8. Statul asigura functionarea optima a institutiilor democratice si independenta reala a justitiei.

9. Sectorul public trebuie depolitizat, iar functionarii publici sint angajati pe baza de concurs si contribuie la sporirea rolului structurilor administrative centrale si locale in imbunatatirea mediului de afaceri si ridicarea eficientei economiei.

10. Actul de guvernare este transparent, consecvent si asigura continuitatea in atingerea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova.

Partidul National-Liberal este partidul renasterii nationale si al europenizarii Republicii Moldova si considera ca Moldova poate deveni parte a familiei europene prin desovietizarea, decomunizarea si dekaghebizarea societatii.

Pentru aceasta se cere:

a)    debarcarea comunistilor de la guvernare si inceputul realizarii practice a conceptului europenizarii statului, prin aplicarea mecanismului Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova;

b)    declansarea procedurilor legale de anchetare a actiunilor liderilor PCRM de uzurpare a puterii de stat in Republica Moldova, inclusiv de incalcare a Constitutiei prin ridicarea romanofobiei la nivelul politicii de stat;

c)    initierea procesului de examinare si condamnare politico-juridica a crimelor regimului totalitar comunist din Republica Moldova si scoaterea in afara legii a partidelor de sorginte marxist-leninista;

d)    adoptarea Legii lustratiei si ingradirea accesului fostilor colaboratori KGB la functii publice.

Comentarii

Lasă un răspuns