Cea mai mare parte a clasei politice a fost, in toti acesti ani corupta

Discurs susţinut de Alexandra Can, propunerea MAE pentru funcţia de Prim-ministru, la mitingul desfăşurat la Chişinău, duminică, 29 martie 2009

Vreau să vă vorbesc astăzi despre ce NU s-a făcut în ultimii 8 ani, dar, mai ales, despre ce putem face noi, cei de la MAE, ca să îndreptăm mersul lucrurilor. Vedeţi, la fel de bine ca şi mine, că Moldova merge din rău în mai rău. Şi asta în ciuda prafului sclipitor pe care îl aruncă politicienii peste sărăcia generată, promiţând salarii mai mari, pensii mai mari şi chiar evaporarea datoriilor! De ce nu recunosc şi că trucuri de magicieni se pricep să facă numai când vine vorba de banii statului, pe care îi fac dispăruţi în propriile buzunare, dar nu şi când trebuie să înlocuiască sărăcia cu bunăstarea în Republica Moldova!?


Se trăieşte în şomaj, în sărăcie, cu salarii şi pensii de mizerie. Cetăţeni de bună credinţă sunt arestaţi pe stradă, fără motiv, şi nimeni nu ridică un deget pentru a-i feri de abuzurile de tip poliţienesc săvârşite de autorităţi sau chiar de Justiţia aservită politic. Sute de moldoveni îşi caută dreptatea la CEDO, pentru că aici, la ei acasă, drepturile le sunt, pur şi simplu, ignorate! Suntem departe, foarte departe de Uniunea Europeană pentru că am fost conduşi de comunişti şi de corupţi! Pentru că cea mai mare parte a clasei politice a fost, în toţi aceşti ani, ori coruptă, ori tolerantă la corupţie. Nu se mai poate aşa. Corupţia a ajuns ca o iederă, ca o caracatiţă ce înconjoară totul şi pune stăpânire peste tot. Au mai rămas câteva structuri în toată Republica Moldova unde corupţia nu a reuşit să îşi bage coada. Sunt aici oameni care se pun în faţa corupţiei, care nu se vând. Sunt aici oameni care preţuiesc banul curat, banul muncit şi meritat. Iar unul dintre aceste locuri încă neatinse de virusul corupţiei este MAE. Şi pentru asta ar trebui să fim mândri că ne aflăm aici, împreună, sute, mii de oameni curaţi şi puternici, gata nu numai să ne punem în calea corupţiei, dar să o şi dăm pe uşă afară din Moldova!

Sunt economist. Am avut rezultate premiate cu zeci de diplome de către organismele internaţionale în domeniu. Şi am să vă spun un lucru: anual, Republica Moldova pierde 1,5 miliarde de euro din cauza corupţiei. Cu aceşti bani, se puteau construi zeci de şcoli, se puteau repara zeci de drumuri, se puteau face programe sociale de asistenţă pentru cei aflaţi la limita subzistenţei din cauza sărăciei.

Cei care puteau să taie de la rădăcină această buruiană canceroasă au preferat să se înfrupte, la rîndul lor, din banul public şi din avuţia naţională. Şi sunt aceiaşi care vorbesc de consolidarea economiei şi integrarea în Europa. Sunt oameni de nimic, dacă au neruşinarea să vină în faţa cetăţenilor sărăciţi după furturile din banul public şi să le promită câte în lună şi în stele, doar de dragul de a obţine câteva voturi în plus.

Oameni buni, astfel de persoane nu au ce căuta să conducă Moldova! Şi văzându-i pe ei, este şi mai limpede valoarea Mişcării Acţiunea Europeană. Noi suntem oneşti şi puternici! Priviţi-i pe cei care vă stau alături, pe cei pe care îi aveţi pe scenă, în faţa dumneavoastră! Sunt oameni care nu au nimic de ascuns, oameni puternici care, la fel ca mii de moldoveni de bună credinţă din satele şi oraşele Republicii, au fost înşelaţi de comunişti, au fost trădaţi de personaje de tip Roşca şi au fost furaţi de corupţi din toate partidele.

Credeţi-mă, este mare lucru să poţi sta drept în faţa a sute de oameni, să poţi să îi priveşti în ochi pe locuitorii oraşului sau satului tău şi să le vorbeşti sincer. Asta este ceva ce Roşca şi PCRM nu vor avea niciodată. Asta este ceea ce dă forţă şi face din MAE un partid învingător şi singura garanţie pe care o are Moldova în lupta împotriva corupţiei!

Vom aduna poporul în jurul nostru, indiferent de etnie, indiferent de profesia fiecăruia. Pentru că noi, cei de la Mişcarea ACŢIUNEA EUROPEANĂ, noi şi ceilalţi oameni oneşti ai Moldovei, vorbim aceeaşi limbă: limba demnităţii.

Să-i strângem alături de noi pe toţi oamenii drepţi din Republica Moldova şi să ne punem dreptatea în faţa corupţiei şi a comunismului! Să votăm toţi pentru Moldova fără corupţie, să votăm MAE!


Chişinău, 29 martie 2009

Comentarii

Lasă un răspuns