Comunicat de presa al PNL

Comunicat de presa
 
PNL anunta presa ca, pe data de 23 august 2010, un grup de tineri national-liberali vor organiza, la ora 11.00, vizavi de Ambasada Federatiei Ruse, pe Bd. Stefan cel Mare, un flash-mob cu drapelele partidului in berna, pentru comemorarea evenimentelor de la 23 august 1944, cind Basarabia a fost ocupata a doua oara de Armata Sovietica, fiind rupta de Romania, dupa tragica ocupare sovietica de la 28 iunie 1940, urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop.
In continuare, PNL ataseaza declaratia partidului cu privire la aceasta data din istoria Basarabiei.

Tinerii national-liberali ii invita pe toti cei constienti de urmarile tristului eveniment de la 23 august 2010 sa se alature in aceasta actiune de demnitate nationala.

 

D E C L A R A T I E

PNL cere ca si 23 august – a doua ocupare sovietica a Basarabiei – sa fie declarata drept zi de doliu

Dupa intrarea Armatei Rosii in Basarabia, pe 28 iunie 1940, urmare a parasirii fortate a autoritatilor si a unitatilor militare romanesti, a teritoriului dintre Nistru si Prut , Romania conformindu-se ultimatului sovietic ce i-a fost inaintat, populatia de pe aceasta palma de pamint a fost rupta de spatiul sau firesc romanesc de existenta si a fost anexata URSS, care a declansat aici un adevarat genocid antiromanesc.


Romania s-a alaturat Germaniei in anul 1941, in al doilea razboi mondial, contind pe recuperarea teritoriilor istorice romanesti, ocupate abuziv de Armata Sovietica. Razboiul, total nedrept pentru romanii din Basarabia, s-a dovedit un blestem pentru acestia care, dupa o turnura favorabila URSS in luptele militare, au fost trimisi cu forta sa lupte in rindurile Armatei Rosii, ce ocupase Basarabia pe 28 iunie 1940. In deceniile ce au urmat, romanii dintre Prut si Nistru au fost supusi tot felului de exterminari, iar, in locul lor, regimul comunist de factura sovietica a stramutat, metodic, grupuri etnice din spatiul URSS.
La 20 august 1944, trupele Frontului 2 Ucrainean, conduse de maresalul Rodion Malinovski, au declansat ofensiva pe directia Iasi-Chisinau, ce s-a soldat cu a doua ocupare sovietica a Basarabiei, prin ruperea, din nou, de la Statul Roman, a Basarabiei ce ii apartine de drept, ca si a Romaniei, unde Armata Sovietica a ocupat principalele institutii de stat si militare, instalind un regim comunist ce a durat pina in 1989, cind a avut loc Revolutia Romana.

PNL pledeaza pentru ridicarea, in Republica Moldova, a valului de pe adevarul istoric, pentru comemorarea acestui act care semnifica a doua ocupare sovietica a Basarabiei si care trebuie sa fie definit in Istoria Romanilor drept zi trista, de doliu, la fel ca si 28 iunie 1940, date triste, ce i-au rupt pe romani in doua, Basarabia raminind si astazi sub ocupatia Armatei a 14-a ruse din Transnistria.

Intelegerile dintre marile puteri, ce au precedat deciziile interstatale asupra celui de-al doilea razboi mondial, au afectat total negativ soarta romanilor din actuala Republica Moldova si ar fi un act de justitie istorica daca Germania ar convinge Rusia si ar actiona impreuna pentru a prezenta scuze populatiei dintre Prut si Nistru, trecute abuziv in componenta URSS si supuse, pe parcursul deceniilor, nimicirii fizice doar pentru ca este romaneasca si a tins mereu sa fie libera.

Germania, care a cunoscut miracolul unificarii, ar demonstra un act salutar fata de romanii de pe ambele maluri ale Prutului, care ramin victima a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop. Avem astazi o Germanie care cosntituie mindria germanilor, dar si a noastra, a celor ce urmarim cu incintare dezvoltarea acestui stat reunificat. Am dori sa putem urma acest exemplu extraordinar si asteptam, in acest sens, suportul politic si moral al Germaniei.
 
Partidul National Liberal, Chisinau, 20 august 2010

Comentarii

Lasă un răspuns