Declaratia Partidului National Liberal privind imperativul asigurariii securitatii cetatenilor

PNL constată precipitarea evenimentelor urmare a ingerinței Rusiei în treburile interne ale statului suveran și independent Ucraina, vecin cu Republica Moldova.

Declarația adoptată de Parlamentul de la Chișinău privind situația din Ucraina denotă un complex de dualitate al actualei Puteri, care se declară proeuropeană, dar care demonstrează apucături de gândire sovietică, ce nu poate depăși ipostaza unui stat membru al CSI, în care Moscova domină și decide politicile ce nu pot fi, in niciun caz, criticate.

Kievul se arată decis să meargă până la capăt în lupta sa pentru suveranitate, independență, integritate teritorială și libertate. Ucraina nu are un stat vecin prieten precum are Republica Moldova în statul România, care a fost, este și va fi mereu alături de cel de-al doilea stat românesc pe parcursul acestor 23 de ani de după implozia imperiului sovietic.

Din păcate, însă, după ce regimurile comuniste au tot atacat Bucureștiul și conducerea politică a României, iată că și guvernările postcomuniste manifestă ticuri prorusești, antiromânești, încearcă să promoveze mesaje proeuropene evitând apropierea determinantă de România, de frica pierderii Puterii sau a scaunelor, în condițiile când situația geostrategică poate identifica doar reunificarea celor două state românești drept salvare de o nouă dominație ruseasca.

Când înalți demnitari din Guvernul Rus, mesageri ai lui Putin, amenință cu apărarea militară a conaționalilor în zona nistreană ocupată, unde Chișinăul nu are acces, acesta va fi pus în situația în care va trebui, odată și odată, să adopte o poziție clară în fața dilemei Est—Vest. Când SIS confirmă riscurile pentru R.Moldova, aceasta trebuie să decidă – este cu Ucraina, România, UE, NATO și SUA ori cu CSI, cu Putin și cu Tiraspolul, în speranța că numai întâmplarea ne va salva de o catastrofă? PNL cere o poziție clară din partea Chișinăului oficial, care să fie univoc de partea Vestului, pledând pentru soluționarea pașnică a tuturor incidentelor, dar fiind, totodată, pregătit să asigure împreună cu partenerii occidentali, în primul rând cu România, securitatea propriilor cetățeni.

PNL este ferm convins că numai ieșirea Republicii Moldova din CSI – în care conflictele separatiste nu au fost reglementate, rapturile de teritorii de către Rusia continuând (zona nistreană, Abhazia, Osetia de sud, Crimeea), iar războiaele stând să înceapă – și anunțarea disponibilității de aderare la NATO, prin deschiderea unui dialog strâns cu România ar servi drept o pavăză și un obstacol în intenția Rusiei de a reconstitui frontierele sferei sale de influență și de a împiedica statele independente să-și urmeze destinele alese.

Chișinău, 10 martie 2014
Comentarii

Lasă un răspuns