Declaratie cu privire la alegerile din Romania PNL sprijina candidaturile national-liberale

În preajma alegerilor parlamentare pentru Legislativul României PNL îşi exprimă – a câta oară – regretul în legătură cu dezechilibrul major şi impactul negativ pe care îl are fenomenul lipsei, în Republica Moldova, a unor partide clar doctrinare, cu afilieri internaţionale fireşti, ce ar fi însemnat claritate şi în privinţa partidelor-corespondente din cele două state româneşti.

Doar PNL din R.Moldova corespunde perfect PNL-lui din România în ceea ce priveşte programul economic şi social, angrenarea europeană şi, cu o aproximaţie acceptabilă, aspiraţia naţională de reîntregire a neamului. Celelalte partide au o cooperare haotică şi încurcată cu partidele din România, pornind, mai curând, de la interesele obscure ale grupărilor de la conducere sau – şi mai rău – având aceleaşi denumiri dar orientări total opuse – Est-Vest.

În acest sens, partidele politice din R.Moldova nu pun mare preţ pe alegerile din România, nu-şi expun deschis opţiunile de cooperare pornind de la familiile politice clasice europene. Liderii partidelor au luat apă în gură, ca să nu supere Moscova, preferând să transmită mesaje în subteran sau netransmiţându-le deloc, aşteptând să treacă mai repede alegerile româneşti “de coşmar”, ca să nu priceapă cetăţenii români din Basarabia că fac parte, în realitate, din partide neromâneşti.

 
Şi acesta e un motiv că R.Moldova bate pasul pe loc, refuzând să preia din experienţa partidelor româneşti de avansare spre NATO şi UE.

PNL din Republica Moldova, care a sprijinit mereu PNL din România, indiferent de oscilaţiile celor din urmă în tendinţa de a colabora cu partide parlamentare din R.Moldova, rămâne pe aceeaşi poziţie – îi sprijină pe candidaţii naţional-liberali din cele două state româneşti. Astfel, PNL, îi îndeamnă pe cetăţenii români din Basarabia să îl voteze – pentru Camera Deputaţilor – pe Gheorghe Viţă, membru al PNL din R.Moldova, candidat pe lista Partidului Poporului “Dan Diaconescu” din România, şi – pentru Senat – pe Cristian David, membru al PNL din România, vicepreşedinte al Internaţionalei Liberale.

PNL precizează că nu are obligaţii instituţionalizate cu niciun partid din România. PNL optează pentru candidatul naţional-liberal din R.Moldova, Gheorghe Viţă, care este unionist, precum şi pentru candidatul naţional-liberal Cristi David din România, care împărtăşeşte “speranţa idealului istoric al românilor de pe ambele maluri ale Prutului”, cum a spus şi preşedintele PNL Crin Antonescu în Mesajul adresat delegaţilor la Congresul al III-lea al PNL din Republica Moldova, de la 3 decembrie 2011.

Unirea face Puterea!
Chişinău, 24 noiembrie 2012
Comentarii

Lasă un răspuns