Formatiuni politice extraparlamentare ar dori ca opozitia sa mearga in anticipate pe o lista comuna

Chisinau (IPN). Miscarea „Actiunea Europeana” (MAE), PartidulNational-Liberal (PNL), Partidul Conservator (PC) si Partidul National Roman (PNR) sunt gata faca agitatie electorala in favoarea oricaruia dintre partidele parlamentare democratice, pe listele caruia vor candida politicienii din opozitie. Toate cu un singur scop: ca sa contribuie la debarcarea comunistilor de la putere, au comunicat participantii la o dezbatere organizata la 8 iunie de MAE, transmite Info-Prim Neo

Potrivit lui Anatol Petrencu, presedintele MAE, apelul partidelor parlamentare de opozitie catre partidele extraparlamentare sa nu participe la alegeri nu este rezonabil. „Consideram ca trebuie sa cautam posibilitati de a uni toate fortele in aceste alegeri. Revenim la ideea unei liste comune, care a fost vehiculata atat de mult in vara anului trecut”, a spus Petrencu.

„Partide parlamentare de opozitie trebuie sa spuna sub ce forma vor sa le sustinem. Avem structuri in teritoriu, avem posibilitati pe care am putea sa le utilizam pentru un scop comun. Daca ar fi o intelegere comuna, MAE este dispusa sa faca agitatie electorala pentru o formatiune politica parlamentara”, a mai spus Petrencu.

Liderul PNL,Vitalia Pavlicenco spune ca partidul va merge independent in alegeri, daca nu va fi formata acea lista comuna. „La 9 mai a avut loc congresul PNL si am revenit in functia de presedinte al formatiunii. Suntem gata pentru dialog. Legea cu privire la partide ne obliga sa participam in acest scrutin (daca formatiunea nu participa la doua scrutine consecutive este exclusa din lista partidelor politice– n.r.). Daca nu vom gasi o solutie in perspectiva unei fuzionari echitabile, ca echipele noastre teritoriale sa nu piarda din calitate pentru alegerile locale, atunci noi vom fi nevoiti sa participam de unii singuri in aceste alegeri”, a mentionat presedintele PNL.

in cazul formarii unei liste comune, PNL ar putea delega niste reprezentanti pe lista unui partid dintre cele trei parlamentare din opozitie, iar in final sa sprijine formatiunea in cauza. „O alta formula ar fi o fuzionarea acum, ca sa avem garantia nedebarcarii reprezentantilor nostri nici pentru alegerile anticipate si nici pentru cele locale si sa ne punem la treaba ca sa nu fie pierdute voturile in favoarea comunistilor. Sau sa nu delegam pe nimeni si doar sa sustinem o anumita formatiune de opozitie parlamentara si sa avem un acord privind fuzionarea cu acest partid”, a mai spus Pavlicenco. si PC sustine ideea listei comune de participare in alegerile anticipate. „ in buletinul de vot trebuie sa fie doi concurenti electorali: PCRM si un partid de opozitie care va include aceasta lista comuna. in acest caz, PC va lucra pentru a mobiliza la vot electoratul”, a spus presedintele PC, Natalia Nirca. Potrivit ei, lista comuna poate fi forma ta din cei 41 de deputati din opozitie, iar restul listei sa fie completata cu membrii formatiunilor politice care vor fi de acord cu aceasta idee.

Potrivit presedintelui Partidului National Roman, Constantin Mitache, pentru a da jos de la conducere comunistii, trebuie unite fortele, convinsi oamenii, „deoarece societatea este zapacita si nu intelege ca voteaza impotriva nepotilor lor”. „Nu vom iesi la alegeri singuri, pentru ca exista riscul sa nu trecem pragul electoral si sa dam o parte din voturile noastre celor care nu ne sunt prieteni. Vom sustine una din cele trei formatiuni mai puternice, pentru ca sa obtina mai multe voturi. Printre preferintele PNR, se numara Partidul Liberal!”, a spus liderul PNR.

Cele patru formatiuni prezente la dezbatere spun ca pana acum nu au primit nici o propunere in acest sens din partea opozitiei parlamentare.

Comentarii

Lasă un răspuns