Ghimpu, ca si PNL, vede unica solutie in UNIRE!!! (pe care deja o scoate „din sicriu”)

Mai jos, puteti reciti un articol semnat de Constantin Tanase, intitulat ”Mizeria pragmatismului politic moldovenesc…”, scris pe 21 martie 2011. Este reprodus si linkul din "Timpul". Zilele acestea am fost atacata de senatorul roman Viorel Badea, care a spus ca ii critic pe liderii liberali, nu si pe comunisti. Am aici de spus pe scurt doar citeva lucruri, amintind ca am fost criticul cel mai dur al PCRM, cind erau la guvernare si regret ca nici PL, nici intreaga AIE nu au bagat la puscarie mafia comunista. Si mai departe:

1. Bine ca, in sfirsit, Mihai Ghimpu vede solutia crizei interminabile din Basarabia in UNIRE. Este ceea ce spune mereu PNL, o spun toti unionistii. Puteti vedea video de mai sus. Asta dupa ce, precum ne arata si articolul lui C.T. de mai jos, Ghimpu a pus Unirea in sicriu. 

2. Anul trecut, cind PNL a luptat in justitiei sa-si inregistreze modificarile unioniste la Statut, nu am beneficiat de un sprijin din partea PL ca sa ceara Ministerului Justitiei sa respecte Constitutia, desi am adresat tuturor fractiunilor necomuniste si lui M.Godea aceasta rugaminte. Pacat, pentru ca PNL a aparat PL inainte de 2009, cind liberalii au fost atacati dupa o manifestare stradala la Balti.

3. Anul trecut, Mihai Ghimpu a calomniat fortele unioniste, calificindu-le drept KGB-isti, agenti ai Rusiei, detractori, care vor sa impiedice semnarea Acordului de Asociere cu UE. Dupa cele intimplate cu PL si in Parlament, ne intrebam: unde sunt FSB-istii – printre unionisti sau de ei piftesc PL si intregul Parlament, avem in vedere echipa de deputati liberali, autoproclamati reformatori, dati afara de Mihai Ghimpu dupa ce i-a facut "FSB-isti", "mina Moscovei", "mina lui Lucinschi si a lui Filat" (pe care noi l-am considerat intotdeauna prorus, fapt pe care i l-am spus si lui M.Gh. de la bun inceput). De asemenea, intrebam – unionistii sunt cei care impiedica semnarea Acordului de Asociere cu UE sau chiar AIE-2?

Nu mai amintim ce am spus: daca M.Gh. spunea opiniei publice mai devreme despre mizeria din Alianta, poate ca era si ceva de salvat. Tacerea naste monstri. Vitalia Pavlicenco

 
CONSTANTIN TANASE: “E stiut: puterea îi schimbă pe oameni, corupe chiar şi sufletele pe care le credeam inocente şi candide. Ajuns sus, fostul „băiat din popor” începe a călca altfel şi a se uita altfel la cei din jur.

Dacă până a ajunge sus „băiatul din popor” nu sclipea ca inteligenţă, consulta colegii, avea o grămadă de întrebări la care nu ştia răspunsul, cum ajunge sus – cu el se produce o metamorfoză uluitoare: devine brusc cel mai deştept dintre pământeni şi are răspuns la toate întrebările. E un fenomen general, universal, nu unul pur moldovenesc, cu precizarea că la noi fenomenul dat e mai pronunţat şi se manifestă prin forme mai groteşti şi mai penibile.

Am adus în discuţie acest subiect nu întâmplător. Am să evoc, drept argument, şedinţa parlamentului din 25 februarie. În acea zi, deputata PL Ana Guţu a venit în plenul parlamentului cu iniţiativa de modificare a unui articol care vizează dreptul românilor din R. Moldova de a se autoidentifica drept români în actele de stare civilă. După lungi şi penibile „dezbateri”, comuniştii, ajutaţi de 15 deputaţi PLDM, au scos de pe ordinea de zi respectivul proiect de lege şi au decis să fie „întors în comisie” pentru o analiză suplimentară.

A trecut aproape o lună şi nimeni nu mai vorbeşte de „amendamentul Guţu”, ceea ce înseamnă că i s-a „pus punct”, a fost îngropat pe un termen nedefinit. Astfel, comuniştii, cu ajutorul a 15 deputaţi… anticomunişti şi pragmatici, au „dat la cuţit” proiectul de modificare a unui articol de lege de o semnificaţie aparte, care face parte din categoria „subiectelor sensibile”. Să nu uităm: de la ’90 încoace, toate administraţiile i-au umilit pe moldovenii care doreau să se autoidentifice drept români prin refuzul brutal de a le recunoaşte legal acest drept. Şi când s-a încercat eliminarea din legislaţie a acestui articol discriminatoriu, în mod cu totul surprinzător, opiniile comuniştilor au coincis cu opiniile celora care ne-au convins să-i votăm fiindcă vor o Moldovă fără Voronin şi fără comunişti. Abia acum am înţeles: da, ei au vrut ca Voronin şi comuniştii să plece, dar să rămână ideologiile şi practicile lor.

Duelându-se” cu deputatul comunist Reşetnikov, fostul director al SIS-ului, deputata PL Ana Guţu a scăpat o precizare care merită reţinută: „R. Moldova, a declarat ea, încă nu s-a maturizat şi nu este pregătită încă pentru reforme serioase şi profunde”. Evident, zicând „R. Moldova”, Ana Guţu a avut în vedere clasa noastră politică, inclusiv „noul val” de politicieni care, ne-am convins, spre regret, prea repede au prins gustul puterii (citeşte: au fost corupţi de putere), împotmolindu-se în oportunism şi politicianism. Nu vreau să afirm că şi „noul val” de politicieni – tineri, pragmatici şi proeuropeni – suferă de aceeaşi boală rusească a antiromânismului, dar comportamentul lor a fost unul descalificant. Luând cuvântul în dezbateri, deputatul comunist Reşetnikov încerca să demonstreze că modificarea propusă de Ana Guţu nu e făcută la Chişinău, dar în România, şi scopul ei este de a reduce numărul de moldoveni şi a spori numărul de români în R. Moldova… Nu a urmat o replică pe potrivă din partea deputaţilor anticomunişti. Asta este marea mizerie a politicii noastre: ajunşi sus, cei care se autodeclară „de dreapta”, „proromâni” şi chiar „unionişti”, devin… pragmatici, ca să nu zic „enigmatici şi cuminţi”. Edificator în contextul dat e şi cazul lui M. Ghimpu care, în februarie anul trecut, fiind atunci în dubla funcţie de preşedinte al legislativului şi preşedinte interimar al republicii, într-un interviu acordat ziarului rusesc „Komsomolskaia pravda” declara: „Când noi vorbim despre limba română, ca atare, nu trebuie să se înţeleagă că Moldova se va uni cu România. E un bluf. Unirea cu România nu se va săvârşi niciodată! În timpul ultimei vizite a lui Băsescu, a devenit clar că noi niciodată nu vom fi în componenţa României. Moldova e un stat independent. Această speculaţie despre unirea Moldovei cu România trebuie pusă undeva mai departe, în sicriu. Astăzi, noi trebuie să ne ocupăm de economie. Şi să punem punct acestor speculaţii pe bază naţională”.

Pun şi eu punct, devastat de un dezgust fără margini…”
Comentarii

Lasă un răspuns