In continuare, PNL este aliatul AIE si oponentul gruparii comuniste mafiote din R.Moldova

Miercuri, 30 septembrie, a avut loc sedinta Birorului Permanent Central al Partidului National Liberal, la care au participat Vitalia Pavlicenco, presedinte, Anatol Revenco, vicepresedinte, Andrei Iuri-Apostol, Mihai Severovan, consilier municipal Chisinau, Petru Zolotariov, presedintele filialei Soroca, Alexandru Cojocaru, presedintele filialei Ungheni, Dumitru Mahu, presedintele filialei Hincesti, Mihai Creanga, presedintele filialei Cantemir. Au lipsit motivat Alexandra Can, vicepresedinte, si George Avornic, Secretarul General interimar.

Pe ordinea de zi a figurat situatia politica din Republica Moldova si sarcinile PNL, in vederea pregatirii sedintei ordinare a Delegatiei Politice Nationale.

Vitalia Pavlicenco le-a multumit membrilor BPC pentru munca depusa in ultima campanie electorala, soldata, pe 29 iulie, cu aparitia unei noi majoritati parlamentare, noul context politic impunind noi abordari si noi actiuni. De asemenea, presedintele PNL a informat despre discutiile purtate cu liderii unor partide, in perspectiva cooperarii in vederea pregatirii de noi alegeri – anticipate, desi nedorite astazi pentru societatea noastra, sau locale, care ar putea avea loc si inainte de termenul asteptat.

Luind cuvintul, fiecare membru al BPC si-a exprimat punctul de vedere despre situatia politica si posibilele evolutii, a formulat unele deziderate.

In legatura cu instalarea unui nou Guvern, membrii BPC si-au exprimat speranta ca in Republica Moldova lucrurile vor incepe treptat sa se schimbe, se va depolitiza justitia si vor fi trasi la raspundere cei vinovati de starea proasta de lucruri, lasata ca mostenire de regimul comunist, va fi liberalizata si demonopoliizata economia, va fi modificata Legea privind partidele politice si Codul electoral, care creeaza conditii nedemocratice pentru functionarea partidelor.

In cadrul sedintei, consilierul municipal Mihai Severovan a prezentat o informare despre situatia din Consiliul municipal Chisinau si efectele ultimelor decizii privind majorarea tarifelor la unele servicii si a costului transportului urban. Opinia membrilor BPC a fost unanima – comparind cu costurile serviciilor in raioanele R.Moldova, aceasta majorare este justificata si trebuia facuta demult, trenarea fiind motivata de impasul decizional din CMC si nepromovarea reformelor structurale la toate nivelurile de catre PCRM, care a oferit o guvernare dezastruoasa populatiei, nemultumita acum de consecintele acesteia. Este clar ca protestele pensionarilor sin rezultatul manipularii de catre PCRM si Voronin, speriati ca vor trebui sa dea seama pentru conducerea proasta si coruptia din R.Moldova.

Membrii BPC au convenit sa se pregateasca sedinta Delegatiei Politice Nationale, sa continue dialogul si bunele relatii la nivel raional cu echipele partidelor membre ale AIE, sa pregateasca echipele pentru alegerile locale. Conducerea PNL va continua negocierile cu partidele democratice, discutiile cu partidele din coalitia AIE urmind ca aiba loc, doar prin acceptul partilor, dupa incheierea procesului de preluare integrala a gestionarii statului de catre Alianta pentru Integrarea Europeana la toate nivelurile si in toate institutiile.

PNL, care a chemat populatia sa voteze pe 29 iulie pentru partidele de orientare liberala, este alaturi de AIE in eforturile acesteia de a reinstala democratia si legea in societate. Totodata, PNL isi rezerva dreptul sa ia atitudine in cazurile in care va constata ca – in opinia sa – unele actiuni sau decizii ale Aliantei nu concorda cu asteptarile electoratului proeuropean. PNL examineaza eventualitatea propunerii unor acorduri de cooperare partidelor-componente ale AIE in ideea solidarizarii segmentului de cetateni cu vederi reformatoare si democratice intr-o etapa post-comunista extrem de dificila. PNL considera oportun ca AIE sa aiba un dialog si cu partidele extraparlamentare, pentru a asigura un suport cit mai larg guvernarii liberal-democrate, in vederea asigurarii ireversibilitatii orientarii europene a Republicii Moldova, in conditiile cind gruparea comunista «s-a angajat» sa opuna rezistenta deciziilor AIE, contind pe polarizarea electoratului, pe dezmembrarea societatii in continuare dupa criteriul etnic.

PNL este aliatul AIE si ramine oponentul politic al gruparii mafiote comuniste care a intirziat avansarea statului spre NATO si UE, spre parasirea CSI si spre stabilirea celor mai strinse relatii cu Romania, ca avocat firesc al Republicii Moldova pentru Europa.

Serviciul de presa al PNL

Comentarii

Lasă un răspuns