„Obiectivul nostru – reintregirea neamului romanesc”

Repostam un interviu de pe http://tribuna.md/2011/10/22/vitalia-pavlicenco-obiectivul-nostru-%E2%80%93-reintregirea-neamului-romanesc/. Interviul a fost publicat, in varianta rusa, de “Expert Novostei”
 
 
Vitalia Pavlicenco este una dintre cele mai active femei in politica si una dintre cele doua doamne din Moldova care conduc o formatiune politica. Despre relatiile PNL cu alte partide din Moldova, dar si despre planurile de viitor, ea a povestit intr-un interviu acordat TRIBUNA.
 
 
T: Exista in Moldova opozitie extraparlamentara? Daca da, in ce masura este auzita vocea ei?
 
 
V.P.: PNL se considera in opozitie extraparlamentara. Membrii formatiuni noastre sint foarte activi, avem atitudine si pozitie fata de toate evenimentele importante din societate, dar si fata de actiunile si deciziile guvernarii. Insa, nu ne putem face atit de bine cunoscuti pentru ca nu avem televiziuni libere. Ele sint controlate de grupari oligarhice, iar televiziunea publica aproape ca nu a devenit publica, cu foarte mici exceptii. Noi ne consideram si ne comportam ca si opozitie extraparlamentara. In acelasi context putem vorbi de PSD si PPCD. Totodata, conform ultimului sondaj IMAS, PNL este primul partid dupa cele parlamentare si al cincilea in topul general al partidelor, dupa incredere. De asemenea, conform sondajului Institutului Republican International al SUA, beneficiem de increderea a 14% din alegatori.
 
 
T: Stiindu-va anticomunista, vroiam sa va intreb daca nu va jeneaza faptul ca, de multe ori, opozitia extraparlamentara este nevoita sa promoveze aceleasi mesaje ca si opozitia parlamentara, care este una comunista?
 

 
 
 
V.P.: Nu ma jeneaza, pentru ca stiu ce fac in realitate comunistii. Noi ne raportam la actiunile si deciziile guvernantilor si ne expunem punctul nostru de vedere, indiferent de ce spun comunistii. Nu consideram necesar sa suportam toate faradelegile si inactiunile guvernantilor din teama ca, in final, eventual, ar putea cistiga comunistii. Dimpotriva noi chiar spunem ca toti cei care sint nemultumiti de partidele parlamentare necomuniste sau pretinse necomuniste sa voteze pentru PNL.
 
 
T: In ce relatii este PNL cu partidele de la guvernare?
 
 
V.P.: In nici un fel de relatii. Pentru ca partidele de la guvernare sint conduse de niste lideri care au creat formatiuni nedemocratice. Ei sint plini de ambitie si se uita de sus la toate partidele, mai ales la acele extraparlamentare. In final, ei vor esua, pentru ca trebuie sa stii a colabora. Noi i-am sprijinit in alegerile din 29 iulie 2009 atit cit am putut si de fiecare data am venit cu sugestii pentru ei (prin intermediul conferintelor de presa, in cadrul consultarilor cu Premierul Vlad Filat), dar nu am simtit nici un fel de reactie, nici un fel de dorinta de a se sine cont de sugestiile PNL. Asta nu face decit sa ne inversuneze. Pe 3 decembrie avem Congresul III al PNL, in cadrul caruia, la nivel de statut si program al partidului, vom fixa obiectivul de reintregire a neamului nostru romanesc si a unirii celor doua state romanesti.
 
 
T: Dar cu alte partide extraparlamentare in ce relatii sinteti?
 
 
V.P.: Nici cu acestea nu avem nici un fel de relatii. Ne intilnim cu reprezentantii lor doar la unele emisiuni televizate.
 
 
T: Ce credeti despre femei in politica in conditiile actuale din Moldova?
 
 
V.P.: Prezenta femeii in politica moldoveneasca este necesara, dar este foarte greu de realizat acest lucru, pentru ca politica este dominata de lideri masculini foarte orgoliosi. Eu, ca femeie si ca Presedinte de partid, cunosc foarte bine piedicile si dificultatile din politica moldoveneasca si dezavantajele pentru o femeie. Am ajuns sa conduc un partid, pentru ca sint o fire foarte activa, sint principiala, am verticalitate si nu ma intimideaza absolut nimic din ceea ce spun liderii politici si politicienii din RM.
 
 
T: Cum apreciati opinia ca e timpul ca in Moldova sa apara un partid unionist?
 
 
V.P.: In Republica Moldova este un partid unionist – PNL. Unii au inceput sa vorbeasca despre unionism acum, deoarece sint foarte nervosi si enervati pe faptul ca PNL are o opozitie unionista si este condus de o femeie curajoasa. Ei considera ca mesajul unionist ar trebui sa fie a altui partid, numai nu al PNL si al Vitalei Pavlicenco. Noi cunoastem acest lucru si pentru noi aceasta e dovada slabiciunii lor. Ei au o pozitie intoleranta in raport cu noi, dar o sa le treaca pentru ca lumea stie foarte bine ca mesajul unionist este al PNL. Noi avem foarte multa lume buna, dar nu este cunoscuta in plan public, pentru ca, asa cum a spus Igor Botan, analistul politic prezent mereu la Publika, in Moldova nu exista concurenta intre partide. Partidele de la guvernare domina spatiul informational si tot ele vor fi votate. Alte partide isi fac loc cu foarte mare greu. Si asta in pofida faptului ca barometrul de opinie publica, in opinia noastra, este controlat in totalitate de PLDM si de altii.
 
 
T: Ce planuri de viitor are PNL?
 
 
V.P.: Atit timp cit va exista echipa condusa de mine, PNL nu va disparea si-si va consolida continuu pozitia. PNL are circa10 mii de membri, iar la Congresul din 3 decembrie, dar si ulterior, vom promova valorile romanesti, unionismul, obiectivul reintregirii neamului romanesc, necesitatea aderarii la NATO si modificarii Constitutiei, pentru a o transforma in una nationala, europeana. PNL va fi prezent mereu pe arena politica, in pofida comportamentului extrem de neloial al partidelor pretins democratice. Noi cistigam prin demnitate, principialitate si verticalitate si asa va fi si de acum incolo.
 
 
Oxana Mititelu
Comentarii

Lasă un răspuns