PNL si-a tinut sedinta DPN si a adoptat o Declaratie in contextul summit-ului de la Vilnius

 Declarația Partidului Național Liberal privind summit-ul de la Vilnius și ideea națională a unității românești

PNL, partid național, care luptă consecvent pentru drepturile românilor și ale alogenilor integrați în societatea moldovenească, a salutat orice demers oficial al Republicii Moldova pe calea asigurării ireversibilității orientării europene, care încă nu a devenit o garanție.

Obiectivul integrării europene este și motivul major pentru care societatea noastră a plătit mereu în fața presiunilor din partea Rusiei, statul care a încercat mereu să blocheze pașii și reformele democratice, instituționale, menite să ne apropie de perspectiva europeană.

Atare situații există de peste 22 de ani, guvernările de la Chișinău manifestând slăbiciune și lipsă de verticalitate în promovarea interesului național. S-a întârziat lamentabil în raport cu Statele Baltice și nici în prezent nu se poate evalua peste cât timp exact va deveni reală aderarea celui de-al doilea stat românesc la comunitatea euroatlantică.
 
După adoptarea obiectivului unionist de către Congresul al III-lea al PNL – aspirație statutară consfințită și prin Poziția Curții Constituționale, care a dat, prin prisma spiritului și a literei Convenției Europene a Drepturilor Omului, o interpretare justă Declarației de Independență și Constituției, – a devenit deschisă calea spre unificarea cu România, al cărei Președinte i-a spus răspicat populației Republicii Moldova ”Cereți Unirea și o veți avea!”
 

 
Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius este așteptat și pentru deciziile privind Republica Moldova, ce ar putea marca un jalon instituționalizat pe calea ireversibilității vectorului european. Acesta, însă, poate deveni un proiect concret numai dacă actuala coaliție proeuropeană își va revizui fundamental comportamentul, ca să poată reduce corupția, să asigure independența justiției și să le redea, astfel, cetățenilor încrederea că nu e totul pierdut.

Summit-ul de la Vilnius nu înseamnă că Republica Moldova va adera imediat sau într-un viitor foarte apropiat la Uniunea Europeană, precum încearcă azi guvernanții să manipuleze populația. Dincolo de așteptările și eforturile sincere ale unei părți a clasei politice, calculul celeilalte părți este de a profita de deciziile de la Vilnius pentru menținerea și perpetuarea abuzivă la Putere, sperând ca cetățenii vor uita cei patru ani irosiți în van, măcinați de lupte în interiorul Puterii, pentru ca fiecare grupare mafiotă să pună mâna pe o felie cât mai mare din torta publică.
Dacă și vor fi parafate unele acorduri la Vilnius, perspectiva europeană va deveni realitate numai prin adoptarea și promovarea insistentă, ca idee națională, de către grupările liberale cu vederi românești, a opțiunii că numai prin redobândirea, împreună cu populația și decidenții din dreapta Prutului, a unității naționale, teritoriul din stânga Prutului poate deveni parte a comunității euroatlantice civilizate.

De frica Rusiei, a pierderii Puterii, din instinctul de autoconservare, dar și pentru a mai secătui acest stat, partidele de la guvernare neglijează din răsputeri acest unic adevăr privind soarta noastră. Însă tot mai mulți oameni văd că Regele e gol și că adevărul e unul – devine tot mai credibilă și realizabilă ideea unității naționale românești, și nu ideea integrării europene – hărțuite și demonetizate, pângărite și confiscate prin interesele meschine ale grupărilor oligarhice.

Partidul Național Liberal îndeamnă partidele naționale din România și grupările politice din stânga Prutului să coopereze strâns cu societatea civilă ce pledează pentru unificarea celor două state românești și să contribuie la salvarea populației din Republica Moldova de disperare și sărăcie, să adune energiile tuturor românilor pentru a edifica un stat național român unitar puternic în Europa.
Partidul Național Liberal                                                                                                                           


Chișinău, 28 septembrie 2013
Comentarii

Lasă un răspuns