Vitalia Pavlicenco: Rusia intre gaze si rachete

Amplasarea unei parti a sistemului antiracheta PRO pe teritoriul national este dreptul firesc al unui stat suveran, membru al NATO, cum este Romania, a declarat Vitalia Pavlicenco, lider PNL, marți, 16 februarie, pentru Serviciul rusesc al BBC.

”Rusia ar trebui sa constientizeze clar acest lucru, sa renunte la convingerea ca Romania ar putea reveni in sfera sa de influenta. Amplasarea sistemului american PRO in primul stat romanesc este o confirmare a faptului ca Romania a trecut definitiv in blocul militar americano-european NATO”, a spus Pavlicenco.

in ceea ce priveste al doilea stat romanesc, pe al carui teritoriu national exista o formatiune de stat separatista – ”Transnistria, R. Moldova ar trebui sa salute amplasarea sistemelor americane in Romania, pentru ca aceasta inseamna o aparare in fata unor eventuale atacuri, mai ales ca Moldova nu face parte din nici un sistem de securitate colectiva”, a mai spus liderul PNL.

 
Vitalia Pavlicenco mai considera ca liderul separatist Igor Smirnov din Tiraspol, sustinut de cercurile rusesti cu intentii imperiale, nu poate face declaratii privind amplasarea rachetelor in Transnistria fara incuviintarea Kremlinului: „Moldova se afla la intersectia a doua sisteme de securitate, iar Transnistria a fost conceputa de Moscova ca un obstacol pentru iesirea Moldovei din sfera de influenta rusa si trecerea ei in sfera americana, adica NATO”, menționeaza Pavlicenco.
 


In prezent, a mai spus presedintele PNL, la Chisinau s-a schimbat puterea, fiind orientata spre valorile occidentale, spre o colaborare moldo-romana, ceea ce nu place Moscovei, care nu poate recepta adecvat acest lucru si incearca sa impiedice permanent apropierea Moldovei de SUA, de NATO, de UE, de Romania. Pe Smirnov il aranjeaza noua putere la Chisinau, pe care o califica drept „antirusa si anticeseista”, invocand, in consecinta, necesitatea de a se apara de Chisinau, de Romania, de NATO, de SUA prin invitarea Kremlinului sa amplaseze rachete in Transnistria. insa, Rusia nu poate, nu are nici un drept sa-si amplaseze rachetele pe teritoriul national al R. Moldova ca raspuns la prezenta sistemelor americane antiracheta in Romania.

Daca Rusia considera datoria Transnistriei pentru gaze ca datorie a R.Moldova, nu poate plasa rachete pe pamantul nostru, violandu-ne integritatea statala. Rusia prefera sa vorbeasca despre o datorie comuna a statului Republica Moldova, insa cand lui Smirnov i se sugereaza ideea de a cere amplasarea in Transnistria a rachetelor rusesti, Rusia uita ca e vorba de un stat national si unitar R. Moldova.

„Am putea presupune ca, in zona noastra, pasiunile se vor infierbanta, Moscova va dori sa-l sustina pe Voronin si pe comunisti, care se pare ca au binecuvantarea acesteia sa sustina, in continuare, neutralitatea R. Moldova si taraganarea mersului spre UE, inabusirea sperantelor europene ale tinerilor din al doilea stat romanesc, cel mai sarac stat din Europa” – a spus in incheierea declaratiei pentru BBC Vitalia Pavlicenco.
 
Sursa: www.Politik.md

Comentarii

Lasă un răspuns